sunnuntaina, joulukuuta 02, 2012

Yksityistä kädetystä

WSOY:n varatoimitusjohtaja Leena Majander:"Tarvitaan ääneenlausuttu yhteinen tahtotila siitä, että julkisen ja yksityisen sektorin suhde kansantaloudessa on nyt kestämätön. Tulevaisuuden hyvinvointi rahoitetaan terveen ja kasvavan yksityisen sektorin menestyksen kautta." (Yle 2.12.2012).

Näinhän asian väitetään olevan ja loogisesti onkin niin, että pelkällä julkisen veronmaksajien kustantamalla taloudellisella aktiviteetillä emme tule toimeen, ellemme keksi jostain ikiliikkujaa. Tämä ilmeinen yhteys jätetään kotitehtäväksi, mutta varsinainen pointti on kysymys. Mitä tämä yksityinen sektori aikoo tehdä asian eteen? Toivottavasti vastaus ei ole se, että se odottelee vetovoimansa kasvattamiseksi julkisen sektorin toimia...

Ja sitten sivuhuomautus. Onko kukaan missään arvioinut sitä kuinka paljon julkisen sektorin tehottomuudesta on tosiasiassa yksityisen sektorin kädettömyyden ansiota? Se luku ei ole nolla (tai negatiivinen), minkä kaikki IT-ihmiset tietävät ja kaikesta päätellen myös sote-ihmiset. Ja kunta-alan ihmiset. Ja...

4 kommenttia:

Sokea kana kirjoitti...

Hm, viime aikojen uutiset ovat kylläkin kertoneet, että yksityissektori laittaa menestyksensä tuloksia joissakin veroparatiiseissä sijaitsevien patjojensa alle ja sukkiensa varteen.

Vaiheinen kirjoitti...

Niin, sepäs se. Kuntataloudesta(kin) valutetaan voimavaroja jonnekin sinne missä ne eivät edes saata tasapainottaa kotimaan tilannetta. Tosin tämä koskee yrityksiä, ei tavallisia palkansaajia, jotka eivät siis pysty piilottamaan tulojaan samalla tavalla rajojen taakse.

Sokea kana kirjoitti...

Vaikka taisit tarkoittaa jutussasi lähinnä näitä yritystukia. Eilen nähtiin MOT:ssa karmeita esimerkkejä siitä, mihin kaikeen niitä voidaan lisäksi käyttää.

Vaiheinen kirjoitti...

Lähinnä ajattelin tosiaan nk. julkista sektria tai sitä kansantalouden osaa, missä nämä rahat pyörivät. Yritystuet ovat ongelma. Enpä nähnyt ohjelmaa, mutta kaiketiki tukia on voitu käyttää arveluttavasti sekä jääviysmielessä että itse sisältönsä kannalta.