keskiviikkona, lokakuuta 20, 2010

Kenen laariin?

Päivi Räsänen (kd.) on ollut homokeskustelun myrskynsilmässä. Eri tietojen ja näkemysten mukaan kirkosta on syystä tai toisesta eronnut 25000-30000 kirkollisveronmaksajaa. Eron syistä on varmasti erilaisia näkemyksiä, mutta lienee selvää, että kärjekkäitäkin näkemyksiä esitellyt Yle2:n homoilta on ollut laukaiseva tekijä.

Miten tämä on sitten vaikuttanut Räsäsen poliittisessa kodissa eli hänen johtamassaan Kristillisdemokraattisessa puolueessa?

Ilta=Sanomat otsikoi 'Kohu sataa Räsäsen laariin' ja kertoo, että kristillisdemokraatteihin 'vyöryy uusia jäseniä'.

Ja mikäs tämän vyöryn koko on? Sata (100) uutta jäsenhakemusta viikon aikana.

Jos muutetaan tämä euroiksi, niin kirkko on menettänyt 5-6 miljoonan vuotuiset kirkollisverotulot (oletus: keskimäärin 200 euroa per eronnut vuodessa) ja kristillisdemokraatit ovat saaneet ehkä 3-5 tuhannen lisätulot (kun ei ole tarkkaa tietoa, niin oletetaan, että ko. puolueen jäsenmaksu on vuodessa jotain 30-50 euroa).

Ilta=Sanomat, miten niin tämä sataa kristillisdemokraattien laariin? Montako jäsentä muut puolueet ovat samassa ajassa saaneet?

Oma lähdekritiikittömyys liittyy uutisen vihjailuihin siitä, että Räsänen on saanut 'kymmeniä kokoomuslaisilta ja keskustalaisilta tulleita viestejä', joissa kuulemma kerrotaan siirtymisestä kd-puolueen äänestäjäksi.

Sorry nyt vaan, mutta muutama tuhat euroa tai kymmenet uudet kannattajat eivät ole edes Suomessa kannatuksen satamista mihinkään laariin. Kymmenet tuhannet veroa maksavat eronneet sen sijaan ovat kansankirkolle haaste ja ongelma.

2 kommenttia:

Tillman kirjoitti...

Minäkin pohdin tuota samaa median kritikittömyyttä.

Yleisö ei enää osaa/ kykene/ pysty tulkitsemaan sanomia ja kaikki viestintä on muuttumassa BB- viestinnäksi.

Toinen hyvin huomattava harhaviesti tässä viestinnässä on se, että kirkko ei menetä mitään.

Seurakunnat menettävät.

Jos media viitsisi listata ne seurakunnat, joihin nuo 30 000 puuduttavaa eronuolta osuvat, media huomaisi äkkiä sen, että turvallaan olevia seurakuntia on puolitusinaa, lopuille asia ei merkitse tuon taivaallista ( hieno adjektiivi, eikö totta )

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Menee vähän hankalaksi lukijallekin ymmärtää asioiden suhteita, jos melkein mikä tahansa on "vyöry" tai "kohu" tai "jättijotain" vaikka kyse on varsin pikkuisista asioista.

Tosin onhan se tietysti niinkin, että voi sanoa vyöryksi sitä, että joku saa 100 hakemusta, kun tavallisesti tulee 3. Saadaanhan tästä laskettua sekin, että saapuneiden hakemusten määrä kasvoi yli 3000 % (jos hakemuksia aiemmin olisi tullut 0, kasvuprosentti olisi ääretön, kas siinäpä vasta vyöry)

Sitä voi sitten verrata normaalisti päivässä kirkosta (tarkoittaen seurakuntia yhteensä) eroaa 140 jäsentä ja nyt kohun aikana parhaimmillaan erosi 7000 kirkollisveron maksajaa.

IS:kin voisi suhteuttaa asian siihen, että koko kristillisdemokraattien puolueessa on suunnileen saman verran jäseniä (n. 8000) kuin kirkosta Räsäsen puheiden vuoksi tai jostain muusta syystä erosi päivässä tai kahdessa. Siis 1-2 päivässä kirkosta lähti kävelemään melkein koko puolueellisen verran väkeä.

Ja mitä IS tekee? Juhlistaa sitä, että kd on saanut 100 jäsenhakemusta ikäänkuin suurena poliittisena manööverin lopputuloksena. Ei yhteiskunnallisesti voisi juuri enempää metsään mennä.

Jostain se eilisenkin uutinen piti sitten ilmeisen väkisin ruhjoa esille.

Tuo on totta, että kirkko sinänsä ei menetä mitään, vaan jäsenmäärät lähtevät seurakunnista ja oikeastaan senkin, että 30000 eronnutta ei jakaudu niin, että se keikuttelisi kovinkaan montaa seurakuntaa. Siis sellaista, jotka eivät jo entuudestaan olisi nk. taloudellisesti kuralla.

Adjektiivisi osuu kohdalleen:-)