tiistaina, marraskuuta 20, 2007

Ekolahja ja lahjattomuus

Nelosen uutiset kertoo, että Ruotsissa ekolahjat ovat nousemassa joulukaupan tähdeksi. Kyse on siis reilunkaupan tuotteista, luomutuotteista kuin ekofarkuistakin. Jos näin käy, niin se on jälleen osoitus siitä, että rakkaalla naapurillamme on ympäristötietoisuus hieman eri kurssissa kuin meillä. Vai onko?

Me olemme kansakuntina "kilpailleet" jääkiekon ja yleisurheilun lisäksi kansanhiihdossa ja ties missä muussa tahansa. Miksi sitten emme mittaa toisistamme tässä asiassa?

Vinnkinä olkoon sekin, että kuten tuossa hieman aiemmin tuli kirjoitettua, voi ne joululahjat korvata muullakin hyvällä mielellä kuiten antamalla tavaroita. Kestävää kehityksen lahjoja voi antaa vaikkapa World Visionin lahjakaupassa (http://www.lahjaksilehma.fi/lahjakauppa) tai KirkonUlkomaanavun palvelussa (http://www.toisenlainenlahja.fi/).

* * *

Lahjattomuutta sen sijaan edustaa uutinen, jonka mukaan teollisuusmaiden kasvihuonekaasupäästöt ovat kivunneet uuteen ennätykseen.

Meillä rikkailla ihmisillä on ollut teknologiat, tiedot ja taidot ryhtyä hillitsemään päästöjämme jo ties kuinka kauan. Meillä on Kioton sopimukset ja muut. Mitä olemme saaneet aikaiseksi? Emme näköjään juuri mitään.

Me länsimaalaiset olemme siis välinpitämättömiä, typeriä tai yksinkertaisesti osaamattomia. Tai kaikkea sitä.

Ei kommentteja: