Kulutusjuhlat
Nyt se taas alkaa, vuoden kulutusjuhlat ja -hysteria, jota myös joulukaupaksi kutsutaan. Kaupat ovat taas auki päivästä toiseen ja kauppakeskuksissa kulkuset kilisevät sitä tahtia, että rauhallisempaa kulkijaa heikottaa.
Joulukaupan odotetaan kasvavan tänä vuonna 5%:lla noin 950 miljoonaan euroon. Käytämme siis liki miljardin lahjoihin, herkkuihin ja kaikkeen muuhun jouluun liittyvään.
Joulu on kaupan alalla vuoden suurin kulutusjuhla, mutta myös vuoden suurimpia ympäristösessioita. Monen ostopäätöksen kohdalla tehdään valintaa kestävän kehityksen ja vähemmän kestävän kehityksen välillä. Voiko kuluttaja muka valita eettisesti lahjansa? Kyllä voi.
Mitäpä jos lahjan antaminen ei perustuisikaan siihen, että ostetaan jotain usein jopa tarpeetonta tavaraa made in Taiwan, vaan annetaan lahja, jolla on todella merkitystä?
Eettisiä joululahjaideoita on olemassa koko joukko. Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPA on koonut ansiokkaan listan kestävämmistä joululahjaideoista (http://www.kepa.fi/kampanjat/nain_osallistut/maailmanparannusvinkit/joululahjat).
Kestävää kehityksen lahjoja voi antaa vaikkapa World Visionin lahjakaupassa (http://www.lahjaksilehma.fi/lahjakauppa) tai KirkonUlkomaanavun palvelussa (http://www.toisenlainenlahja.fi/). Tarjolla on niin koulupukuja, puuntaimia, lehmiä kuin selviytymispakkauksiakin. Monta hyvää ja hyödyllistä asiaa, joista on maailman köyhimmillä alueilla todellista tarvetta ja käyttöä.
WWF:n palvelussa (http://www.wwf.fi/liity/) voi liittyä vaikkapa ilmastokummiksi ja antaa lahjan, joka kestää myös tuleville sukupolville tai lahjoittaa (http://www.wwf.fi/lahjoita/) rahaa Itämeren pelastamiseksi ja esimerkiksi ympäristökasvatukseen. Suomen Luonnonsuojeluliiton lahjoittajajäsenenä (http://www.sll.fi/lomakkeet/tuejatoimi/lahjoittajajasen) voi tukea suomalaista ympäristönsuojeltyötä.
Jos taas ajattelet, että joulukuusen kaatamisen sijaan voisi hankkia toisenlaisen joulupuun, niin sen voi tehdä Kehitysmaayhdistys Pääskyjen puuaddressilla (http://www.paaskyt.fi/yhteys.htm).
Ajatelkaapas nyt, jos vaikka puolet tuosta kulutusjuhlamme 950 miljoonasta eurosta käytettäisiin vaikka terveystarkastuksiin ja rokotuksiin kehitysmaissa, niin sillä rahalla voitaisiin rokottaa noin 158 000 000 lasta. Tai sillä antaa ammattikoulutus lähes 3 200 000 nuorelle tytölle tai pojalle. Siis ihan vain sillä, että sijoittaisimme joka toisen leikkipyssyn tai hilavitkuttimen rahat eettiseen tarkoitukseen.
Kun noita summia katsoo, niin maailman heikompien auttaminen ei ole ollenkaan vaikeaa, vaan kyse on pelkästään tahdosta.
(Kuvassa: John Leechin piirtämä joululahjan haamu. Lähde: Wikimedia Commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti