torstaina, syyskuuta 23, 2010

Tiesittekö...

... siitä, tästä tai tuosta? Oletteko pistäneet merkille, että viime aikojen poliittisessa uutisoinnissa on varsin paljon ollut puhetta siitä, tiesikö joku poliitikko jostain asiasta ja jos tiesi niin milloin ja mitä.

Esimerkiksi tänään olemme saaneet selville, että nykyinen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ei tiennyt edellisen pääministerin eli Matti Vanhasen (kesk.) eroaikeista kuin edellisenä päivänä. Matti Vanhaselta itseltään on udeltu tiesikö hän eroilmoitusta tehdessään vaalirahoitukseen ja jääviyksiin liittyvistä oikeusprosesseista. Ei tiennyt.

Aiemmin on udeltu vaikkapa sellaista, tiesikö Vanhanen Marja Tiuran loikkausaikeista. Tiesi, mutta ei kommentoinut.

Ilkka Kanvervalta (kok.) on kyselty tiesikö hän synttäreilleen tulleista Nova kiinteistösijoituksen reippaista lahjoituksista. Ei tiennyt, omien sanojensa mukaan. Puolueensa puheenjohtaja Jyrki Katainen ei tiennyt mitä Kanerva tiesi tai oli tietämättä tässä asiassa.

Ja niin edelleen. Vähän väliä kysellään sitä mitä kukakin tietää. Voisi kuvitella tällaisen olevan rasittavaa, kun itse asioistakin voisi puhua.

Poliitikot saavat syyttää tästä vain itseään, sillä esimerkiksi vaalirahakohussa media on joutunut poimimaan asioita pala palalta eikä valmista ole tullut vieläkään. Siinä tapauksessa poliitikot kollektiivisesti joko eivät ole muistaneet tai tienneet asioita, joista jälkikäteen on selvinnyt sekä itse asia ja siihen liittyvä tietoisuus - joskus.

Asialla on toinenkin puoli. Median on helppo viritellä mieliä pohdiskelamalla ja kyselemällä sitä, kuka tiesi milloin ja mitä? Asia kiinnostaan yleensä aina kansalaisia, jotka haluaisivat päästä salaisuuksien verhon taakse. Tietämisen uteleminen vaan on usein kohtuullisen halpa tapa selvittää asioita, koska se on kuin oikeudenkäyntiä mediassa.

Silloin kun toiselta kysytään "tiesitkö siitä tai tästä silloin ja tällöin", joudutaan vastaukseen yleensä pelkästään luottamaan ja jos luottamukselle ei olekaan katetta päästään koventamaan panoksia "valehtelemiseen" asti.

Ja kuten huomaamme, itse asioista tällä tavalla ei tule mitään tarkempaa selvyyttä.

3 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Juuri näin, ihan ihmeellisiä asioita pitäisi muistaa jälkikäteen kuukauden tai jopa viikon tarkkuudella. En löydä viime aikaisista Vanhaskysymyksistä mitään asiaa eteenpäin vievää. Tai mikä on se asia? Kuinka suuri merkitys valtakunnan politiikkaan on Vanhasen eron syyllä? Mitä asioita vie eteenpäin, jos eron syyksi paljastuukin lopulta vaalirahasotku? Saadaan sanoa, että Vanhanen valehteli - mitä sitten? Kun sitä tekevät lehdet, joiden suurin tavoite ei tuntuisi olevan keskustan kaataminen ja kaataminenhan tietysti vaikuttaisi valtakunnan politiikkaan seuraavalla vaalikaudella...

Tuntuu vaan, että tartutaan niihin helpoimpiin asioihin, iltapäivälehtien tyyliin. Itse asioihin paneutuminen kun veisi aikaa ja energiaa ja vaatisi ajattelua.

lepis kirjoitti...

Niin ja lehdistö ei ole huomioinut sitä seikkaa, että tarvitseeko meidän tietää kuka tiesi, mitä tiesi, milloin tiesi tai ei tiennyt. Sivujen täytettä kaikki tyyni!

Vaiheinen kirjoitti...

Inkivääri,
Vanhasen eron syyt eivät lopulta tosiaankaan enää kiinnosta milliäkään ja mitä sitten, jos hänen "kokonaisarvionsa" olisi sisältänyt sen, että "nyt äkkiä irti koko vaalirahakohusta kaikkine karvoineen" niin, mitä sitten. Tiesimmekö me siitä? Silläkään ei ole oikeasti merkitystä.

Se, että pääministeri valehtelee (jos siis näin on käynyt) on tietysti on jo institutionaalinen asia. pääministeri EI SAA valhedella kansalle tai eduskunnalle. Mutta mikä tässä on vale?

Se vaan on kyllästyttävää, että lehdistö pitää omaa oikeudenkäyntiään. ja poliitikot tekevät siitä tuplasti typerämpää pihdatessaan oikeissa asioissa tietojaan. Tunnustaisivat suoraan asiansa, eivätkä Lehtomäen tapaan pakenisi lainsäädännön suojiin (vrt. Katainen, Kiviniemi jne.). meinaan, että lehdistö tekee työtään, mutta poliitikot venkoilevat väärissä asioissa kuin madot koukussa...

lepis,
Lehdistön kiinnostus siihen, mitä keidän tarvitsee tietää ja mitä ei, on kovin horjuvaa. Sen toteaa, kun avaa iltapävilehden. Ei niitä tuollainen kysymys edes kiinnosta... meitä kuluttujia pitäisi kyllä....