maanantaina, marraskuuta 22, 2010

Ei tehoa, ei vaikutusta

Suomessakin myynnissä olevat tasapainoa ja varmaan muutakin parantavat Power Balance-rannekkeet on sitten päätyneet Australian viranomaisten hampaisiin katteettomista myyntipuheista:

Tosiasiassa tällaisten rannekkeiden teho perustuu pelkästään uskomiseen eli siihen, että jos ihmerannekkeen uskoo antavan lisävoimia, niin varmaan niitä sitten löytyy. Ne lisävoimat eivät ole peräisin kuitenkaan rannekkeesta, vaan ihan pään sisältä.

Tuollainen ihmeranneke tai sen kilpaileva tuote maksaa jotain 29-39 euroa. Ranteeseen pujotettava naru tulee paljon halvemmaksi, eikä tarvitse muuta kuin uskoa sen hyvää tuottavaan voimaan.

Paholaisen asianajaja-blogissa on tällainen ranneke pilkottu palasiksi ilman, että mitään vaikuttavaa elementtiä löytyy. Ko. blogista löytyy juttua myös Wisconsinin yliopistossa tehdyistä testeistä, joissa Power Balance toimi ihan yhtä hyvin n. 30 senttiä maksava muoviranneke.

Huuhaa on huuhaata, vaikka julkkisurheilijat siihen uskoisivatkin.

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Jossain videossahan tuon testin 'salaisuus' paljastettiin. Eli ilman ranneketta käsivarresta alaspainaminen on hitusen ulospäin, rannekkeen kanssa taas painetaan hitusen kohti vartaloa, jolloin se tasapaino pysyy paljon paremmin.

Vaiheinen kirjoitti...

Noista tasapainotesteistä on joitain videoita tuolla. Kyse on siitä kulmasta millä testattavaa painetaan, jos kulma on viistosti vartaloa päin, pysyy paljon paremmin pystyssä kuin silloin kun kulma on edes hiukkasen vartalosta pois päin. Varsin pienellä painamisen kulmalla saa aikaiseksi näkyviä muutoksia videolla ja siis myös vakuuttavan näköisiä esityksiä, vaika homma onkin huuhaata.