tiistaina, marraskuuta 02, 2010

Marras: Moskova

Lepiksen organisoimassa marraskuun selätyksessä lähdetään liikkeelle ja piirretään Scribblemapsin ensimmäinen viiva Helsingistä Moskovaan.

Helsingin rautatieasemalta on Kremlin eteen suoraa viivaa pitkin noin 890 kilometriä. Junalippu Helsingistä Tolstoi-junalla 4 hengen makuupaikalla maksaa 103 euroa. Tolstoilla matkaan pääsee iltakuuden jälkeen ja perillä ollaan aamulla kahdeksalta paikallista aikaa, kelloja säädetään tunti eteenpäin.

Miksi sitten Moskovaan ja Kremliin? No tietenkin osoittamaan mieltä. Nyt kun se ainakin hetken näyttäisi olevan sallittua. Venäjällä oppositiolla ei ole ollut paljoa mahdollisuuksia mielensä osoittamiseen, mutta reilut kuukausi viranomaiset sallivat sittemmin kenkää saaneen pormestari Juri Luzhkovin vastaisen mielenosoituksen.

Uusi pormestari Sergei Sobjanin on antanut luvan joka kuukauden päätteeksi järjestettävään kansalaisoikeuksien puolesta pudettävään mielenosoitukseen. Ajankohta on valittu muistuttamaan Venäjän perustuslain 31. pykälästä, joka sallii rauhanomaiset mielenosoitukset.

Venäjällä oppisitio on hajanainen ja riitelee keskenäänkin asiasta jos toisesta eli esimerkiksi nyt lokakuun viimeinen päivä pidetystä mielenosoituksesta nousi opposition sisäinen poru, kun joku oli päässyt sopimaan mielenosoituksesta, mutta joku toinen ei.

Ehkä tämä kansalaisvapauksien laajennus Venäjällä on väliaikaista, sillä jos oppositiosta olisi uhkaa valtaapitäville, tilanne voisi olla kokolailla toinen.

3 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Hyvä paikka käydä selvittämässä kansalaisoikeuksien huolestuttava tilanne.

Venäjä on kuitenkin niin sekava ja ilmeisesti edelleen murrosta elävä maa, että jotenkin en osaa olla hirveän huolissani näistä mielenosoituksista. Maalla on tosiasiassa todella isoja ongelmia, jotka periytyvät vuosikymmenien ajalta, että nykyisellä kovaotteisella hallinnolla voi olla puolensa.

Anonyymi kirjoitti...

Et kai sä siellä koko kuukautta aio olla?

Vaiheinen kirjoitti...

Kari,
Totta. Eipä tuosta suuren suuresti kannata huolestua. Murroksessa etsitään jotain tasapainotilaa ja jostain suunnasta se ajan kanssa löytyy. Siihen tarvittaneen jokunen mielenosoitus.

lepis,
En. Lähdin jo eteenpäin:-)