Kielipolitiikkaa
Kun kepunuoret ja koko joukko muita kielifanaattisia suomalaisryhmiä haluaa poistaa esimerkiksi virkamiesruotsin, jota yleensä tarvitaan yliopisto-opintojen jälkeen, nämä ryhmät ovat väärässä.
Ensinnäkin he haluavat keskimäärin poistaa jotain sellaista, mikä ei heitä oikeasti häiritse, mutta sivistää kummasti.
Jos sen suoraan sanoo, niin kaikki nämä pakkoruotsin vastaiset kampanjat saavat elinvoimansa sisäänpäinkääntyneisyydestä ja mahdollisuuksia poissulkevasta ideologiasta, jonka johtotähti on joku vuosikymmenten takainen koivu ja tähti-ideasta tai jotain sinne päin.
Tosiasiassa näillä ruotsikohkaajilla ei ole takanaan mitään ideaa, vain inhoa jotain katteetonta stereotypiaa kohtaan.
Siis sota ilmapalloja vastaan.
3 kommenttia:
Meillä on kyllä aika lailla korkeakouluista valmistuneita, jotka vastustavat pakkoruotsia, joten yritä nyt vain suvaita muitakin mielipiteitä kuin ruotsalaisten kielitalibanien propagandaa.
Virkamiesruotsia tarvitaan yliopiston jälkeen lähinnä siihen, että voi virallisesti osoittaa osaavansa ruotsia. Sen sijaan sitä, että oikeasti osaisi ruotsia, ei yleensä tarvita (eivätkä useimmat virkamiesruotsin suorittaneet sitä osaakaan kuin auttavasti).
Virkamiesruotsin tarve poistuu sillä, että poistetaan keinotekoiset kielivaatimukset.
(En kyllä ymmärrä, miksi vaivaudun vastaamaan epä-älylliseen purkaukseesi näinkin asiallisesti.)
Vapaa kielivalinta,
Totta kai meillä on yliopistoista valmistuneita ihmisiä, jotka vastustavat ruotsia. Vastustetaanhan sitä matematiikkaa, tilastotiedettä, rokotuksia ja vähän kaikkea muutakin.
Ruotsin kieli Suomessa ei ole ruotsalaisten propagandaa, vaan se kyllä on ihan meidän suomalaisten kaksikielisyyttä.
Niko L.
En ole samaa mieltä siitä, että tuo kielitaidon tarve poistuu sillä, että poistetaan laista vaatimukset. Ihmiset kun eivät vaihda kieliään pykälien mukaan ja ilman kommunikaatiota kaikenlaisesta asioinnista tulee vähintäänkin hankalaa.
Kritiikkini kohdistuu suoraan nykyiseen pakkoruotsikeskusteluun ja sen alhaiseen tasoon, josta olemme saaneet ministeritasoltakin kuulla varsin epäloogisia ja -älyllisiä lausuntoja viime aikoina.
Oikeasti. Nykyiset pakkoruotsiargumentit ovat heppoisia ja perustuvat enimmäkseen ajatukseen "mä en haluu!" kuin siihen, että ruotsista eroon pääseminen perusteltaisiin kunnolla. Taustalta kumpuava ajatus homogeenisesta suomesta yhdellä kielellä (lisättynä kaupallisesti tarpeellisilla omaehtoisilla pyrinnöillä) on kovin romanttinen ja epätosi.
Ei tuo tekstikin nyt kummoinen purkaukseksi ole, joskaan ei kovinkaan syväluotaavakaan, mutta kuten huomaat, samalle tasolle pakkoruotsikriitikkojen kanssa on helppo vajota:-)
Lähetä kommentti