torstaina, heinäkuuta 22, 2010

Sinilevää

Sinilevätilanteesta Itämerellä on käyty pientä keskustelua päivän mittaan. Jonkun mielestä sitä on ja jonkun mielestä ei. Asiahan ratkeaa sillä, että ottaa asiasta kuvan. Euroopan Avaruusjärejestö ESA otti kuvan ja löysi sinilevää.


Niin tai näin, sinilevä on vain oire siitä missä tilassa Itämeri on.

Olkaamme siitä onnellisia, että tuo ei ole öljyä, kuten BP:n jäljiltä Meksikonlahdella.

Kuva: ESA

3 kommenttia:

planeetta kirjoitti...

Löytyy myös vanhoja lokikirjamerkintöjä, ajalta ennen nykyaikaa, joissa kerrotaan sinilevähavainnoista. Ilmeisesti sitä on itämerellä aina ollut, kysymys on määrästä. Onko levää nyt enemmän kuin ennen?

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämä unohtui edellisestä kommentista:

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=2469

Vaiheinen kirjoitti...

Sinilevät ovat mitä ilmeisimmin prekambrikaudella kehittynyttä alkeistumallista elämää, joten niitä on eri maisemissa ollut ihmisen näkökulmasta "aina".

Tuo on ihan hyvä kysymys, onko sinilevää pitkillä aikakausilla tarkastellen nyt enemmän kuin aikaisemmin. Yleinen arvio näyttää kuitenkin olevan se, että esimerkiksi "Itämeren sinileväkukinnot ovat 1900-luvun loppua kohden voimistuneet ja levinneet laajemmille alueille" (tuosta syanobakteereista koskevasta linkistä).

Samalla myös havainnot niistä ovat lisääntyneet, mutta vuosittaista vaihtelua esiintyy. Sinilevän määrään vaikuttaa selvästi vesistöjen ravinteikkuus, mihin taas vaikuttavat ne päästöt, joita veteen tehdään. Lisäksi lämpötilalla yms. tekemisensä asiassa. Kuvio ei ole mitenkään suoraviivainen, joten vaihtelua näissä varmaankin on, mutta tästäkään ilmiöstä emme saa ihmisen tekemisiä irti, vaikka kuinka haluaisimme.