maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Kauanko pilvet synkkenevät?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset niin yhteiskuntaan kuin ympäristöömmekin osoittautuvat päivä päivältä monimutkaisemmiksi ja haastavammiksi.

YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC totesi tänä vuonna julkistetussa raportissaan, että merenpinta uhkaa nousta 79 senttimetriä pelkästään tällä vuosisadalla. Koko Grönlanti uhkaa sulaa sadoissa vuosissa, ei tuhansissa. Ja jos se sulaa, merenpinta nousee 7 metriä. Tutkimusten mukaan kun sulamista nopeuttaa jään pinnalta halkeamiin valuva sulamisvesi, joka vauhdittaa jäälauttojen liukumista mereen. Ja mitä se 7 metriä on? Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustan liikenne pitäisi muuttaa venetaksien temmellyskentäksi ja Manta lakittaa vappuna sukeltamalla. Montako muuta Suomen kaupunkia hukkuisi? Jo tuo 79 cm:kin aiheuttaa vakavia ongelmia.

Myös Euroopan komissio on julkistanut oman raporttinsa ja kehoittaa Eurooppaa ryhtymään toimiin nyt suojellakseen liikenneverkostoa ja maanviljelystä ilmaston lämpenemisen aiheuttamilta tulvilta, kuivuudelta, metsäpaloilta ja maanvyörymiltä. Infrastruktuurimme tarvitsee siis varsin pikaista varautumista uusiin uhkiin, myös täällä skandinavisessa lintukodossa. Ja mitä tämä kaikki tulee oikeasti meille maksamaan, sitä voimme vielä vain arvella.

Enpä haluaisi olla pahanilman lintu, mutta ilmastonmuutos on lähisukupolvien suurin yhteiskunnallinen muutos, jonka jo nykyiset sukupolvet kohtaavat konkreettisesti. Eikä muutos ole nykytietämyksen mukaan ollenkaan myönteinen.

Puheita asian tiimoilta pidetään, mutta koko joukko tekosyitä tarpeellisten toimenpiteiden aloittamiseksi esitetään. Niinkuin kaikissa muissakin suurissa muutoksissa, muutosvastarinta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on aluksi kovaa ja tulevat sukupolvet vain ihmettelevät miten alkukantaisesti aikanaan on ajateltu. Niin tässäkin käy, jos vain selviämme...

Ei kommentteja: