maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Tietoa on, toiminta puuttuu

IT-busineksessa otetaan vasta ensi askeleita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Eikä näytä oppi menevän perille.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan 70% firmoista ei suunnittele ilmastollisen jalanjälkensä pienentämistä ja suurin osa ei pohdi ympäristöasioita tehdessään investointeja. Silti 90% tutkimukseen vastanneista sanoo ymmärtävänsä, että IT-järjestelmien energian säästö on keskeisessä osassa busineksen vihertymisessä. IT-busineksessa on siis paljon puhetta, mutta vähän tekoja ilmastomuutoksen eteen.

Sitaatti:
Dan Sutherland, founder and of the Green Technology Initiative, said: “What we are doing in IT today is not sustainable.

Noin siis Britanniassa. Suomessa tilanne ei ole sen kummoisempi.

On kolme tapaa lähestyä muutosta:

1. Opitaan, ymmärretään ja toimitaan vapaaehtoisesti. Tämä on yleensä kivuttomin ja pitkällä aikavälillä paras tapa tehdä businesta ja samalla auttaa ympäröivää todellisuutta. Valitettavasti keino on vain hidas, minkä osoittaa se, että 90% porukasta tietää ja ymmärtää, mutta 70% ei tee mitään.

2. Asetetaan taloudellisia ohjeuskeinoja eli veroja. Tämä on tehokasta, koska kustannukset ohjaavat busineksessa toimimaan. Tätä business ei voi tehdä itse, vaan verot asettaa yhteiskunta ja siksi ne ovat aina enemmän tai vähemmän arvovalintoja ja johtavat hetkellisesti myös taloudellisiin seuraamuksiin (jos firmat eivät osaa sopeuttaa toimintaansa eli oppia läksyjään).

3. Tehdään pakolla eli säädetään lakeja. Tämä on yleensä tehottominta, koska kukko ei käskemällä laula ja erilaiset regulaatiot vain saavat hyödytöntä vastarintaa aikaiseksi. Lakeja on joissakin asioissa pakko olla, mutta joissakin asioissa samaan lopputulokseen päästäisiin kahdella muulla keinolla helpommin - jos sitä taitoa ja ymmärrystä vain olisi.

IT-busineksessa parasta olisi oma-aloitteisuus ja vaikka vain busineksen maineen suojelemiseksi, mutta myös veroillakin sen toimintaan ilmastonmuutosasioissa päästään käsiksi. Säädöksiin on vaikea uskoa, koska yhteiskuntamme on niin riippuvaista IT-palveluista ettei niitä voi pistää esimerkiksi yöksi kiinni.

Siispä, mitä suomalaiset yritykset aikovat tehdä ja onko asia oikeasti huomioitu päätöksiä tehdessä. Vielä ei esimerkiksi tietokoneita, palvelimia tai työasemia, markkinoida niiden energiankulutuksella.

Ei kommentteja: