maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Päätä turpeeseen

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) harmittelee sitä, että "on syntynyt käsitys, että ydinvoima on ympäristöystävällinen energiamuoto". Lehtomäki on oikeassa siinä, että ympäristöystävällisyys ei ole sama asia kuin hiilidioksidipäästöttömyys, vaan myös paljon muuta mitä pitää tarkastella. Ja ydinvoiman tuotantoketjussa ympäristöongelmia riittää.

Ja sitten samassa haastattelussa pistetään pää toisesta päästä turpeeseen. Lehtomäki sanoo suhtautuvansa myönteisesti jo taustansa vuoksi. "Turve on Suomen kannalta ja erityisesti alueellisesti merkittävä hitaasti uusiutuva polttoaine."

Turve on toki alueellisesti tai ehkä paikallisesti merkittävä asia, sillä turve-energian ympärillä on noin 7000 työpaikkaa ja ne ovat alueilla, joilla niitä työpaikkoja ei puissa kasva.

Ja onhan turve hitaasti uusiutuvaa energiaa. Niin on myös öljy, jos asiaa samalla logiikalla haluaa katsoa.

Kansainväliset toimijat, kuten IPCC, eivät tunnusta turvetta uusiutuvaksi energiamuodoksi, koska sen uusiutuminen kestää 2000 vuotta. On siis ajanhukkaa ryhtyä viherpesemään turvetta, jonka polttaminen on kaikkea muuta kuin ilmastoystävällistä. Turve on ilmastoystävällisintä kun se saa olla siellä missä se nyt on.

Mitähän jos lopetettaisiin turpeen ja muiden vähemmän uusiutuvien energiamuotojen väittäminen joksikin "hitaasti uusiutuvaksi" ja keskityttäisiin oikeasti siihen mistä on kyse eli ilmastomuutoksen hillintään?

Huolestuttavaa koko ilmastomuutoskeskustelussa on sekin, että olemme jo siinä tilanteessa että kyse on "hillitsemistä" eikä esimerkiksi "estämisestä". Ja kotimainen ja kansainvälinen jahkailu sen kuin jatkuu.

Ei kommentteja: