lauantaina, elokuuta 21, 2010

Kohti konkurssia

WWF on laskenut, että Maapallon luonnonvarat on tänään käytetty tältä vuodelta loppuun.

"Olemme siis kuluttaneet vajaassa kahdeksassa kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi".
Kalenteria katsomalla näkee, että tänään on vuoden 233. päivä ja 132 päivää on vielä jäljellä. Noin 36 % vuodesta eletään velaksi tulevilta sukupolvilta. Huolestuttavaa on sekin, että tämä ylikulutuspäivä on aikaistunut selvästi.

Nykyisen kaltainen kulutus ei voi jatkua loputtomiin. Velaksi eläminen päättyy ennemmin tai myöhemmin konkurssiin ja niin käy tässäkin, jos kehityksen suunta ei muutu.

Tilanne ei ole kuitenkaan aivan toivoton, vaikka perusvire onkin monessa suhteessa pulmallinen:
"Luonnonvarat eivät ehdi uusiutua nykyisen elämäntapamme vaatimalla tahdilla. Kulutukseen perustuva elämä ei myöskään tuo onnea, vaan henkilökohtainen hyvinvointi syntyy muista asioista."
WWF Suomen ohjelmavastaava Sampsa Kiianmaa sanoo:
 "Jos tavoittelisimme pelkän talouskasvun sijaan aitoa hyvinvointia ja onnellisuutta, luonnonvarat riittäisivät koko vuodeksi. Henkilökohtaisen hyvinvoinnin tavoittelu on erinomainen tapa pienentää omaa ekologista jalanjälkeä."
Aivan. Jos me haemme henkilökohtaisen elämän onnellisuutta sieltä, mistä sitä aidosti on löydettävissä, se näkyy myös ympärillämme.

Tämä taas vaatii vahvaa asennemuutosta. Onni ei synny shoppailusta, ei teknologisesta kikkailusta, ei materiaalisen elintason haalimisesta eikä kaiken suurentamisesta, vaan yksinkertaisista asioista ja kokemuksista.

Siinä sivussa meidän pitää romuttaa nykyiset teoriat talouskasvusta ja teknologisen kehityksen ikuisesti pelastavasta auvosta.

4 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Asiaa. Henkilökohtainen muutos on vielä tehtävissä (itse olen sen pitkälti tehnyt), mutta miten saataisiin muuttumaan se jatkuvan talouskasvun vaatimus muka normaalina, tavoiteltavana ja välttämättömänä asiana. Se tuntuu kieltämättä aika toivottomalta asialta.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Muutos lähtee liikkeelle henkilökohtaisista muutoksista. Omalta osaltani olen sitä jonkun matkaa tehnyt. Asiamme olisivat paljon paremmin, jos olisin keskimääräinen kuluttaja. Se ei vielä kuitenkaan riitä. Tulevien sukupolvien mahdollisuuksien turvaamiseksi on päästävä vielä alemmas, tässä omassa länsimaisessa kulutusyhteiskunnassa.

Tuo kysymyksesi on kaiken aa ja oo. Kuinka murretaan sen myytti, että talouskasvu on ihmisille hyvästä? Se nimittäin ei ole, eikä onnellisuutemme ole nykyisen kaltaisesta teollisuusyhteiskunnan kasvusta riippuvaista. Ei enää. Tämän suunnan muuttaminen tuntuu toivottomalta, mutta muuta tietä ei ole.

Aloitetaan tästä. Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Nykyinen politiikka ja yhteiskunta - poliittisesta asenteesta riippumatta - on antanut isännän roolin markkinataloudelle.

Politiikka näyttää olevan impotentti muuttamaan tätä kehityssuuntaa. Siispä meidän tavallisten ihmisten on aika pakottaa omalla pienellä käyttäytymisellämme suunta paremmille raiteille.

lepis kirjoitti...

Jahas, nyt olisi siis hyvä aika vetäytyä talviunille.

Uutinen on aika pelottava.

Vaiheinen kirjoitti...

No ei nyt vielä talviunille, eihän ole edes marraskuu :-)

Tämä länsimaisen kulutuskulttuurin jalanjälki on pelottava. Se on jotain kollektiivista kulutushurmaa, jossa katsotaan vain omaan napaan.