sunnuntaina, elokuuta 29, 2010

Puhelinluettelon peruutusilmoitus uusittava vuosittain?

Nyt on tullut Fonectan palveluihin jälleen lomake, jolla voi peruuttaa turhakepuhelinluettelon tilauksen. Tällainenhan lipsahteli verkkoon jo aikaisemminkin.

Nyt asiasta puhutaan samassa yhteydessä Fonectan puhelinluetteloiden jakeluperiaatteiden kanssa. Periaatteissa kerrotaan vanhaa tarinaa siitä, että "Ei mainoksia"-ilmoitus postilaatikon tai -luukun yhteydessä estä tätä mainospakettia toimittamasta perille, koska se tuottajansa mielestä on "virallisiin tiedotteisiin rinnastettava hyödyllinen tietolähde".

Varmaan tuolle vertailulle "virallisiin tiedotteisiin" on vähintään jonkun aasinsillan kautta joku perustelu olemassa, mutta kömpelö selitys se on. Mitähän ne "viralliset tiedotteet" ovat, johini yritetään verrata? Ilmoitus äänioikeudesta yleisissä vaaleissa? Ei toimi. Veroilmoitus? Ei toimi sitäkään vähää. Ylipäätänsä koko termi "virallinen tiedote" on samaa luokkaa kuin "virallinen fanipaita". Kuka tahansa voi päättää sellaisesta.

Puhelinluettelo on analogisen ajan väline, joka on hiljalleen hiipumassa samaan kastiin mustavalkotelevision kanssa. Kuin alleviivatakseen tätä retroilua Fonecta kertoo, että nettilomakkeella tehtävä "peruutusilmoitus pitää tehdä vuosittain, koska mahdollisesta muutosta ei välity tietoa".

Kun teen muuttoilmoituksen asianmukaisesti muuton jälkeen, useat yhtiöt ja viranomaiset saavat tiedon muutosta ja uudesta osoitteesta automaattisesti.

Miten niin Fonecta sellaista ei saisi, kun kerran vaikkapa Dekkarikerho sellaisen saa? Tuo vuosittaisen peruutusilmoituksen teettäminen ihmisillä, jotka eivät halua paperista puhelinluetteloa, vaikuttaa lähinnä pelleilyltä. Varsinkin kun kyseessä on firma, jonka tehtävänä on ylläpitää luetteloa yhteystiedoista (joissa myös näkyvät ne muuttuneet tiedot).

Oikeasti Fonecta voisi toimia niin, että jos talouteen ilmoitetaan suoramainonnan kielto, puhelinluetteloakaan silloin ei jaeta ja siinä se. Ihan turhilta netti-ilmoituksilta sun muulta siihen liittyvältä logistiikalta vältyttäisiin. Näin vain ei haluta toimia, koska kenties se levikkiä mainosten tasolle.

Joskus vaan tuntuu siltä, että meitä tavallisia kuluttajia pidetään tyhminä.

3 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Mielestäni osuitkin asian ytimeen: ei haluta, että luetteloa voi peruuttaa ns. koko elämänsä ajaksi, koska muuten ei voida houkutella mainostajia tuolla levikillä. "Pakkosyötön" aikana on helppoa, kun voi mainostaa, läpyskän kulkeutuvan jokaiseen talouteen.

Suomi on muutenkin niin pieni maa, että kaksi puhelinluetteloa (pk- seudullahan jaetaan Elisan ja Fonectan) on liioittelua.

Elegia kirjoitti...

oho, anteeksi outo pilkutus. Sormet duunaavat omiaan tähän aikaan yöstä. ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Noh, pilkut kohdillaan:-)

Niinpä. Siinäpä tuota motivaatiota pakkosyötölle.

Sen verran tarkennusta, että pääkaupunkiseudulla ei enää tule kuin yksi luettelo, kun Eniro möin luettelonsa Fonectalle.