sunnuntaina, elokuuta 15, 2010

Some day classic: Várias Danças

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertue jatkuu pienen kesätauon jälkeen. Nyt matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän, Tanskan, Belgian, Hollannin, Luxemburgin, Ranskan, Andorran ja Espanjan jälkeen mennään - yllätys, yllätys - Portugaliin, mistä löytyy seuraava vahva taiteilijatar:

Vuonna 1956 syntynyt Maria João, alunperin Maria João Monteiro Grancha, on portugalilainen jazzlaulajatar. Hänet tunnetaan notkeasta äänestään ja improvisaatioistaan. Hänen musiikissaan etninen musiikki yhdistyy moderniin jazzin ja avant gardeen.

João on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi sellaisten muusikoiden kuin Manu Katche, Trilok Gurtu, Wolfgang Muthspiel, Joe Zawinul ja Kai Eckhardt kanssa, mutta hänen keskeinen tuotantonsa on tehty yhteistyössä portigalilaisen pianistin Mário Laginhan kanssa.

Mário Laginha eli Mário João Laginha dos Santos tunnetaan Maria Joãon kanssa tekemänsä musiikin lisäksi yhteistyöstä Bernardo Sassettin ja Pedro Burmesterin kanssa.

Maria Joãon ja  Mário Laginhan ensimmäinen yhteinen levytys on vuonna 1983 julkaistu Quinteto Maria João ja viimeisin vuonna 2008 julkaistu Chocolate. Yhteensä parivaljakko on vuosien varrella julkaissut 11 yhteistä albumia. Nuo albumit muodostavat kummankin keskeisen tuotannon, vaikka molemmat ovat julkaisseet albumeita joko omina tuotoksina tai yhteistyössä muiden kanssa.

Videolla on kappale Várias Danças ja se löytyy parivaljakon vuonna 1994 julkaistulta albumilta Danças.

Tällä kertaa artistin löytäminen oli varsin helppoa, mutta kappaleen valinta ei niinkään. Tarjolla oli sekä kauniin kaunis Beatriz että väkevä Tralha.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

8 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Oli mielenkiintoinen esitys ja persoonallinen laulajatar. Olisi mukava ymmärtää sanat, mutta upposi sellaisenaankin.

Ari kirjoitti...

Kuulin ensimmäistä kertaa sanan "notkea ääni". Huvitti pitkän aikaa :D

Tuima kirjoitti...

Kun sanoja ei ymmärrä eikä tämän tyyppinen musiikki oikein puhuttele, niin jäljelle jäi laulajan "notkean äänen" ja pianistin laulajan ilmeikästä esiintymistä myötäilevän eläytymisen ihailu.

Vaiheinen kirjoitti...

Kari,
Totta. Kun tuota videota etsin, niin tuli kelailtua taiteilijan muutakin tuotantoa läpi ja kyllä siinä sanoja ymmärtämättömällekin on fiiliksiä tarjolla.

Ari,
Heh, joo. Kun kuuntelin kasan kappaleita ja sitten noita taiteilijan esittelyitälueskelin, niin törmäsin termiin "vocal flexibility", jonka nyt väänsin notkeaksi:-)

Tuima,
Joo. Totta. Sanojen ymmärtäminen parantaisi settiä. Jotain erilaisista tansseista tuossa veisataan...

lepis kirjoitti...

Mielenkiintoista! Vaikken minä siitä mitään ymmärtänyt, niin neito ilmeillään ja liikehdinnällään vei mukanaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Vaikka sanoista ei tajuakaan, niin osa tuosta vie mennessään.

Taru kirjoitti...

Esityksestä jäi hyvä olo. Positiivinen.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Tuossa on positiivinen tulokulma ja meininki.