Arjen tietoyhteiskuntaa?
Uusi hallitus on sitten saatu ja samaa vauhtia uusi hallitusohjelma. Siinä asiakirjassa on toki paljonkin kommentoitavaa, mutta mitä tietoyhteiskunnasta siellä linjataan? Hallitusohjelmat ovat luonteeltaan julistuksia ja aika ympäripyöreitä papereita, mutta jotain tästäkin käteen jää.
Ihan ensin yksi määritelmä: tässä blogin kirjoittaja ei tarkoita Verkkopalvelulla fyysistä verkkoa ja sen tarjoamia verkkoyhteyksiä, vaan verkoista saatavia sisällöllisiä palveluita. Hallitusohjelma ei käytä käsitettä verkkopalvelu lainkaan.
Hallitusohjelma julistaa, että "Aktiivisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteena on luoda Suomesta kansainvälisesti vetovoimainen, ihmisläheinen ja kilpailukykyinen osaamis- ja palveluyhteiskunta." Ei ihan kevyt tavoite.
Ohjelman mukaan toimilla (joita ei sen kummemmin konkretisoida) helpotetaan ihmisten arjen palvelujen saatavuutta, lisätään kilpailukykyä ja tuottavuutta, edistetään alueellista ja sosiaalista tasa-arvoa sekä turvataan julkisten palveluiden saatavuutta ja laatua. Painopisteenä on julkisen sektorin palvelurakenteiden asiakaslähtöinen uudistaminen tieto- ja viestintätekniikkaa laajamittaisesti hyödyntämällä sekä toimintamalleja uudistamalla.
Verkkopalveluiden osalta ohjelma näyttäisi tarjoavan jotain seuraavan kaltaista:
- toimintaohjelma, jossa keskitytään laajapohjaisesti valmistellun tietoyhteiskuntastrategian käytännön toteutukseen
- sähköisten palveluiden ja tuotteiden tarjonnan ja yhteentoimivuuden lisääminen
- avointen rajapintojen käyttöä kilpailuneutraalilla tavalla mahdollistaminen julkishallinnon tieto- ja viestintäjärjestelmissä
- kansalaisten ja yritysten osaamisen edistäminen sähköisten palvelujen käyttäjinä
- toteutusta johtaa ministerijohtoinen neuvottelukunta
Tavoitteet kuullostavat jargonilta ja sitä ne ovatkin, mutta hallitusohjelmissa ei sen suurempaan konkretiaan yleensä pureuduta. Varsinkin sähköisten palveluiden yhteentoimivuuden lisääminen ja avointen rajapintojen käytön lisääminen ovat mitä kannatettavampia tavoitteita. Mikäli nuo asiat tehdään oikein, voi tietoyhteiskunnassa oikeasti saavuttaakin jotain. Noista avointen rajapintojen takana olevien sisältöjen käytöstä ja saatavuudesta olisi voinut jonkun sanasen tähän laittaa. Mikäli julkishallinto pistää verorahoilla kootut aineistot rankkojen palvelumaksujen taakse, ei niillä avoimilla rajapinnoillakaan kehittäjät ja kansalaiset mitään tee.
Kuvaavaa hallitusohjelman tietoyhteiskunta-ajattelulle on se, että otsikon "Arjen tietoyhteiskunta" alla kirjoitetaan huomattavasti enemmän viestinnän infrastruktuurista kuten viestintäverkoista, digi-tv:stä ynnä muista kuin niistä palveluista, joita kansalaiset sieltä verkoista saavat. Ei voi välttyä ajatukselta, että yhä edelleen tietoyhteiskunta on julkisen vallan mielestä koneistamista, vaikka ripaus niistä palveluistakin on mukaan tullut.
On siellä kansalaisille konkretiaakin eli esimerkiksi "Hallitus toteuttaa laajan kokeiluhankkeen, jonka tavoitteena on, että jokaisella peruskoululaisella on oppimisen keskeisenä välineenä käytössään oppilaskohtainen tietokone." Kun näin tehdään, niin on erittäin tärkeää seurata millaisia oppimistuloksia saavutetaan ja jos tulokset eivät ole rohkaisevia, on oltava rohkeutta pistää kokeilu pakettiin. Yleensä kun näistä julkisen vallan kokeiluista on tullut vallitseva käytäntö ajan mittaan.
Ihan kelvollinen hallitusohjelmaksi ja jäämme odottamaan konkretiaa.
Linkki: Hallitusohjelma PDF-tiedostona
PS. Hallitusohjelman johtoryhmän pöytäkirjassa sanotaan, että "Vesilain kokonaisuudistusta koskeva hallituksen esitys voidaan antaa eduskunnalle vain sillä edellytyksellä, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä." Tarkoittaisikohan tämä sitä, että Vuotos saisi olla seuraavat neljä vuotta rauhassa? Itse hallitusohjelma kun toteaa: "Hallitus on valmis lisäämään tuntuvasti vesivoiman käyttöä."
PS2. Olisikohan mitenkään mahdollista, että käsite sähköinen palvelu korvattaisiin jollain paremmin kuvaavalla tai osuvammalla, kuten esimerkiksi verkkopalvelulla tai vastaavalla. Sähköinen palvelu kun tuo enemmänkin mieleen töpselin tai muuntajan kuin esimerkiksi verokortin verkossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti