perjantaina, huhtikuuta 13, 2007

Fillaroinnin jalo taito



Amsterdam toimii fillareilla. Autot eivät ole kaupungin keskustassa oikeastaan mikään ongelma, sillä ihmiset pyöräilevät paikasta toiseen. Polkupyöriä onkin tungokseen asti joka paikassa. Keskusrautatieasemalla onkin oma parkkitalonsa muualla työssä käyville fillaristeille.
Jalankulkijalle autot eivät niinikään muodosta normaalia kummallisempaa uhkaa, mutta lujaa kiitävä fillari ei tottumatonta varoita moottoriäänillään ja siksi on tarkkailtava ympäristöään hieman tarkemmin ja erityisesti sitä missä kävelee.

Amsterdamissa on keskusta-alueella polkupyösille ihan omat selvästi merkityt kaistansa erittäin kattavasti. Tästä seuraa kaksi asiaa; ensinnäkään fillaristit eivät seikkaile jalkakäytävillä ja toisekseen fillaristit pitävät omalla kaistallaan tiukasti kiinni oikeuksistaan niin hoippuvia jalankulkijoita kohdatessaan kuin väärässä paikassa autoilevia kohtaan.

Fillarilla hoituu myös tavaran ja ihmisten kuljetus sujuvasti. Niin taulut, ikkunalasit, huonekalut kuin työkalupakitkin siirtyvät paikasta toiseen kivuttomasti fillarin mukana.

No entä sitten perustelu, että jos on lapsia, pitää olla auto. Höpö höpö. Hieman erikoispitkällä ja tarpeeksi varustellulla munamakelilla isä vie ja hakee 3 alle kouluikäistä lastaan päivähoidosta tai äiti, jos fillariin pistetään peräkärryt.

Fillaroiminen ei katso myöskään vaatetukseen, sillä on aivan normaalia painella menemään kaupungin katuja liituraidat päällä, solmio hulmuten ja kännykkään puhuen. Jälkimmäisintä toimintoa mitä ilmeisimmin ei ole kielletty, sillä varsin moni fillaristi harrastaa sitä ilman hands freetä.

Pyöräilykypäröitäkään ei käytetä, joten kokouksiin tai muihin huveihin mentäessä niitä ei tarvitse varastoida minnekään.

Kaikesta tästä seuraa se, että liikenteen melu on hallittua ja ilman laatu kohtalainen.

Melkein voi väittää, että mikäli polkupyöräteiden verkosto ei olisi niin kattava kuin se on, fillarointi tuskin olisi yhtä yleistä kuin se on.

Update 14.4.2007: Amsterdamissa on 739 977 asukasta, 1 pormestari, 220 000 puuta ja 600 000 fillaria.

Ei kommentteja: