sunnuntaina, huhtikuuta 08, 2007

Äijät

Oletteko huomanneet, että mediamaailmassa on menossa jonkinlainen äijä-buumi?

Kaupalliset televisiokanavat ovat julkistaneet kilpaa miehille tarkoitettuja digikanavia, subtv aloittaa uuden äijä-ohjelman, uusia miehille tarkoitettuja lehtiä on lanseerailtu (jälleen kerran) ja niin edes päin. Pehmomiehet ovat historiaa, jos nyt kukaan sellaisia edes enää muistaa.

Televisiokanavien määrän lisääntyessä on tietysti selvää, että niitä halutaan kohdistaa sopiville kohderyhmille ja tietenkin miehet ovat yksi sopivan kokoinen ryhmä. Sinänsä tervetulleita kanavia kaikki tyynni.

Mikä tämän äijä-meiningin sisältö sitten on? Katu-uskottavuuden vaalimista kasvot peruslukemilla? Moottoriurheilua, kalastusta ja eräretkeilyä, dokumentteja ja vaaran uhmaamista kunnes keskellä yötä opiskellaan paremmaksi rakastajaksi?

Kyse on myös siitä millaisia vaatimuksia ja oletuksia tämä äijä-meininki yhteisössämme aiheuttaa? Tuskin kaikista miehistä on jonenikuloiksi ja tuskinpa äijä-meininki edes on läheskään aina sopiva toimintamalli. Itseasiassa "äijäily" on aivan liian usien kyllästyttävää uhoamista ja se todellinen äijä-mentaliteetti hukutetaan James Bond -tyyppisten stereotypioiden kahluualtaaseen.

Nähtäväksi jää, onko äijä-buumista varsinaiseksi villitykseksi ja mihin suuntaan seuraavaksi katseet kääntyvät. Voisiko äijä kenties kasvaa aikuiseksi ja jättää sen sisällä asuvan ikuisen lapsen hetkeksi nukkumaan? Tietysti televisiokanavien ja muun median kohdalla me kuluttajat olemme se voima, joka antaa impulssit tuotantoyhtiöille jne. Buumissa on aina kyse myös busineksesta.

Mitenköhän suuri osa näiden äijä-kanavien ja -ohjelmien katsojista on itseasiassa naisia? Villi veikkaus onkin, että itseasiassa naisia on näillä kanavilla ja ohjelmien kimpussa yllättävän paljon.


* * *


Sain haasteen.

IStori haastoi vastaamaan eräisiin kysymyksiin suomen kauniista kielestä. Ja näin siis vastaan:

1. Viisi suomenkielistä lempisanaani (ei kuitenkaan erisnimiä tai paikannimiä tms.).
uni, vesi, valo, viiva, kahvi

2. Suomen kielen sana, joka on mielestäni äänteellisesti kaunein. Kielo

3. Viisi sanaa, joita tulen käyttäneeksi eniten työssä, arjessa tms.
Prosessi, projekti, joko, valmis, niinkö

4. Sanonta, sananlasku tai aforismi, joka merkitsee minulle eniten.
Omenan hedelmä putoaa maahan vasta kun se on kypsä. - Friedrich von Schiller

5. Viisi suomenkielistä sanaa, joita eniten inhoan.
Ääliö, veivaus, vispaus, viritys, vätys

6. Puhkikulunut fraasi, jonka tilalle pitäisi keksiä jotain uutta.
Se on siinä.

7. Sana, jonka haluaisin kuulla useammin.
Loistava

8. Uusin nykykielen sana, jonka olen oppinut.
Kallioimarre (kasvi)


* * *


Vaiheinen on Star Trek -ase, sellainen kaukosäätimen tapainen vekotin. Vaiheinen on nyt siis myös blogi, jossa tarkoituksena on singota pulsseja ympäröivään kyberavaruuteen. Kiitos blogin nimen keksimisestä kuuluu pitkälti IStorille. Viihtykää tai olkaa viihtymättä, kunhan olette ihmisiksi.

Thanks a lot,

1 kommentti:

I.S. kirjoitti...

Hieno uusi blogi! Linkitän tn heti omaani.

Mutta jos haluat(te) nähdä tosi pätevä äijiä, tsekatkaa täällä: http://300themovie.warnerbros.com/

Siinäpä aihe, josta bloggaan seuraavaksi.

terv. IStori