Internetsensuuria maailmalla
Eilen uutisoitiin internetsensuurin kiristyvän maailmalla. Kyse on OpenNet Initiativen (ONI) kokoamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin internetin käytön rajoituksia eri maissa.
OpenNet Initiativessa on kyse Toronton yliopiston Citizen Labin, Harwardin yliopiston Berkman Center for Internet & Societyn, Cambridgen yliopiston Cambridge Security Programmen ja Oxfordin yliopiston Oxford Internet Instituten yhteishankkeesta.
Viimeisimmässä selvityksessä Access Denied, The Practice and Policy of Global Internet Filtering todettiin, että useat maat ympäri maailmaa estävät käyttäjiä pääsemään internetissä olevaan sisältöön. Usein syyt ovat poliittisia, mutta suodatusta tehdään myös seksuaalisiin, kulttuuriin tai uskontoon vedoten.
Useinmiten rajoituksia esiintyy Aasiassa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Eurooppakaan ei ole Internet-sensuurista täysin vapaata, vaan tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, että sisältöjen suodattaminen on nousussa myös EU-maissa. Euroopassa suodattamista kutsutaan palvelutarjoajien toimesta usein vapaaehtoiseksi, mutta tosiasiassa tehdään usein läheisessä yhteistyössä valtiollisten toimijoiden kanssa.
ONI:n sivuilla voi selvittää onko jokin URL blokattu jossain maassa ja sieltä löytyy myös kartat internetin vapaudesta eri maissa neljällä eri sektorilla: poliittiset sisällöt, sosiaaliset sisällöt, konfilktit ja turvallisuus sekä internetin työkalut.
* * *
PS. Kari Haakanan blogissa on ansiokkaasti koostettu ja referoitu Julkisen Sanan Neuvoston lausumia verkkoeskusteluiden moderoinneista. Lyhyesti sanottuna JSN ehdottaa, että tiedotusvälineiden pitäisi moderoida omia verkkokeskusteluitaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti