maanantaina, toukokuuta 28, 2007

Suomi-ilmiö

Miten se nyt taas on mahdollista, että joukko ydinvoima-aktivisteja vain kävelee Olkiluodon ydinvoimalan työmaalle ja kiipeää 80 m korkeuteen nosturiin jäädäkseen sinne mahdollisesti päiviksi? Itseasiassa tuossa nyt ei näytä olevan mitään kummallista, vaan siinä, että TVO:n mukaan asiassa ei ole turvallisuusongelmaa.

Jos kyseessä ei olisi väkivallattomuuteen sitoutunut Greepeace, olisin enemmän kuin huolissani ketkä kaikki voivat ydinvoimalan työmaalla käveleskellä muinaan. Ihan totta, vain Suomessa tällainen toiminta voi olla riskiä vailla. Jos kyseessä olisivat väkivaltaan pyrkivät tahot, eikä vain turvallisuusselvityksiä ja tietoja taloudenpidosta vaativa organisaatio, mikä olisi pahin mahdollinen skenario, jonka paikalle tallusteleva voisi tehdä? Mieti sitä (varsinkin, jos olet ko. laitoksen turvallisuudesta nyt tai tulevaisuudessa vastaava)...

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan rakennustyömaalla on tarkastuksissa on tähän mennessä havaittu noin 1500 laatupoikkeamaa. Niistä tuotepoikkeamia on alle 500 ja toimintapoikkeamia noin 1000. Laatupoikkeama on siis sellainen tuote tai toiminta, jossa rakenteiden tai toiminnan laatu ei ole vastannut asetettuja vaatimuksia. Kyseessä ei siis STUK:n mielestä ole turvallisuuskysymyksistä.

Oli miten oli, tämä Olkiluoto-3 on projektina ollut kompurointia alusta alkaen ja nyt osin ilmiömäisten töppäysten vuoksi jo 1,5 vuotta myöhässä. Hommassa on mennyt pieleen betonin valamisesta alkaen melkein kaikki. On siis ihan perusteltua, että myös lystin loppupelissä maksaville kansalaisillekin kerrottaisiin miten tuo laiva oikeasti makaa.

Sillä aikaa kun TVO, Areva ja muut vastuulliset kehittävät uusia selityksiä, me muut voimme tunnelmoida Eppu Normaalin tahtiin vuodelta 1980:

Vaikka Harrisburgissa täytyy ikkunat sulkea
voi Suomessa aina huoletta kulkea
Harrisburg on jossain toisella planeetalla
ei sellaista voi sattua
koivun ja tähden alla

Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa?
Totta toki muunmuassa Olkiluodossa
Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
on täydellisiä
joka nippeli ja rööri

Uraani halkeaa
ja tuottaa lamppuun valkeaa
mutta millään muilla mailla
kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

On erehtymättömyyttä meillä melko valikoima
on UKK, YYA sekä Imatran Voima
Ei mikään vaara meidän kuvioihin mahdu
jollei sitten Kiinassa
Suomi-ilmiöitä tapahdu

Uraani halkeaa
ja tuottaa lamppuun valkeaa
mutta millään muilla mailla
kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

(Eppu Normaali, Suomi-ilmiö albumilta Akun Tehdas, 1980)

Ei kommentteja: