lauantaina, toukokuuta 26, 2007

Uusi Uusi Suomi

Niklas Herlin päätti sitten hankkia itselleen sanomalehti Uuden Suomen tavaramerkin ja pistää pystyyn uuden nettilehden syksyllä. Tarkoitus on tietojen mukaan ottaa käyttöön myös perinteinen Gallen-Kallelan suunnittelema Uusi Suomi logo ja muutenkin vaalia edesmenneen lehden perinteitä.

Kuten Kari Haakana korostaa, tässä on mahdollisuus perustaa korkean profiilin verkkopalvelu, jolla ei ole selkänojanaan jotain muuta vanhaa mediaa kuten televisiokanavaa tai paperille painettavaa lehteä.

Uudella nettilehdellä ei myöskään ole noiden muiden vanhojen medioiden rasitteita, vaan aito mahdollisuus tehdä verkkolehti tämän ajan toimintakonseptein ja ideoin. Perinteiden kunnioittamisen kun ei tarvitse tarkoittaa vanhojen toimintakonseptien kopioimista.

Mielenkiintoinen kysymys nettilehden konseptin lisäksi on tietysti se, millaiseen businesslogiikkaan se perustuu. Nettimainonta on kasvamaan päin, mutta varsin hitaasti. Uutisista kansalaiset tuskin ovat valmiita netissä maksamaan kun uutisvirtaa voi seurata ilmaiseksi useammastakin paikasta. Sisältöjen lisäpalveluista olisi varmasti mahdollista saada jonkinlaista tulovirtaa, mikäli ne olisivat tarpeeksi uniikkeja ja hyödyllisiä.

Joka tapauksessa uusi Uusi Suomi on tervetullut lisä verkon uutispalveluihin ja toivottavasti hanke onnistuu. Uutistoiminnan ja tiedonvälityksen puolella kun moniarvoisuus edellyttää myös erilaisia näkemyksiä ja tekijöitä. Viimeaikoina uutispuolella kehitys on kulkenut keskittymistä kohden jo liiankin kanssa.

* * *

Hämeen Sanomissa olisi sitten päätoimittajan paikka auki, kun aikanaan STT:kin vetänyt Kari Väisänen siirtyy Taloudellisen tiedotustoimiston toimitusjohtajaksi.

Lehtien päätoimittajille on muutenkin näinä aikoina kysyntää kun Helsingin Sanomien Janne Virkkusen odotetaan jäävän kohta eläkkeelle, Ilta-Sanomissa on päätoimittajan paikka auki, Turun Sanomissa on uusi päätoimittaja jo valittu (mutta julkistetaan myöhemmin) ja pikkuhiljaa myös Keskisuomalaisen Erkki Laatikainen on kaiketi eläköitymässä.

Ei kommentteja: