tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Lehdistönvapaus puntarissa

Amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö Freedom House, joka tukee vapautta ja demokratiaa maailmassa, on julkaissut jälleen lehdistönvapautta eri maissa selvittäneen tutkimuksensa.

Tutkituista 195:stä valtiosta parhaimmat pisteet lehdistönvapauden suhteen saivat Suomi ja Islanti. Perässä seurasivat Tanska, Norja ja Ruotsi. Pohjoismaissa menee siis lehdistönvapauden osalta hyvin.

Huolestuttavaa sen sijaan on se, että itäisessä naapurissamme ei mene tämän selvityksen mukaan ensinkään niin hyvin eli Venäjä löytyy 195 maan joukossa sijaluvulta 158 yhdessä Bahrainin ja Venezuelan kanssa. Venäjän status on "ei-vapaa". Suurimmat ongelmat ovat poliitikkojen puuttumisessa lehdistön toimintaan sekä taloudelliset taustamuuttujat. Lainsäädäntökään ei ole lähelläkään pohjoismaista tasoa. Listan viimeinen maa on Pohjois-Korea, josta ei paljoa kehuttavaa löydy.

Yleisesti maailman lehdistön vapaus ei ole mitenkään huikeissa kantimissa. Freedom Housen mukaan vuonna 2006 vapaita maita oli 38%, osittain vapaita 28% ja ei-vapaita maita 34%.

Freedon Housen selvityksessä on kolme lähestymiskulmaa eli lainsäädännönasettamat rajoitteeet ja mahdollisuudet, poliittinen kontrolli lehdistöä kohtaan sekä taloudelliset näkökohdat kuten esimerkiksi lehtien omistuspohja.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan englanniksi: Freedom House - Freedom of the Press

Ei kommentteja: