sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

ExxonMobilen rahaa ilmastodenialistien toimintaan

The Independent kirjoittaa öljy-yhtiö ExxonMobilin toimista, joilla se rahoittaa erilaisia think tankeja, jotka masinoivat ilmastodenialistien toimintaa.

Jutun perusteella viimeaikaiset operaatiot ilmastotutkimusta vastaan eivät näytä olevan mitenkään spontaaneja, vaan selkeästi suunniteltuja. Tarkoituksena on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja viedä tukea pois käsitykseltä, että ihmisen toimet ovat ilmastomuutoksen taustalla.

The Independent kirjoittaa:

"An orchestrated campaign is being waged against climate change science to undermine public acceptance of man-made global warming, environment experts claimed last night."
Lehden mukaan ainakin sellaiset organisaatiot kuin yhdysvaltalainen Atlas Economic Research Foundation ja brittiläinen International Policy Network ovat nauttineet tuntuvasta ExxonMobilen tuesta ja organisoineet denialistien toimintaa.

Lehti kirjoittaa:
"A complicated web of relationships revolves around a number of right-wing think-tanks around the world that dispute the threats of climate change. ExxonMobil is a key player behind the scenes, having donated hundreds of thousands of dollars in the past few years to climate change sceptics."
Ilmastodenialismia kytketään jutussa oikeistoideologiaan ja siihen, ettei markkinoita saisi säädellä. Näiden näkemysten levittäminen kytketään öljybusineksen rahoitukseen:
"Bob Ward, the policy director of the Grantham Research Institute on Climate Change at the London School of Economics, said: "A lot of the climate sceptic arguments are being made by people with demonstrable right-wing ideology which is based on opposition to any environmental regulation of the market, and they are clearly being given money that allows them to disseminate their views more widely than would be the case if they didn't have oil company funding.""
* * *

ExxonMobilellä on ainakin motiivi denialistien tukemiseen ja jutun perusteella yhtiö myös harjoittaa tätä toimintaa. Yhtiö tuskin on ainoa organisaatio, joka pyrkii vaikuttamaan omia intressejään tukevasti yleiseen mielipiteeseen ja poliitikkoihin.

Ilmastodenialistien väitteet ovat tyypillisesti enemmän tai vähemmäntyhjän päällä, jos niitä hieman pintaa syvemmältä rapsuttaa, kuten esimerkiksi Skeptical Science tekee. Skeptical Science on listannut väitteitä ja tieteen vastauksia niihin väitteiden tyypin mukaisesti. Tekstejä on myös suomennettu.

AGW Observer on listannut tarkastelee tieteellisiä artikkeleita varsin helposti sulatettavalla tavalla. Ja nyt vinkkinä uusi ilmastoblogi: Ilmastotieto. Kannattaa tutustua.

Denialistit ovat käymässä mediasotaa, eivät etsimässä ilmasto-ongelmaan ratkaisua.

Ei kommentteja: