keskiviikkona, helmikuuta 24, 2010

Katsotaanpas vähän uutisia

Maailma näyttää yhä edelleen omalla tavallaan älyttömältä, jos uutisia lukee.

* * *

Tämä nyt ei ole oikeastaan minkään uutinen, mutta kauan ja hartaasti odotettu sähköinen lääkeresepti ei tule vieläkään. Testausten ajankohtaa ei nyt ole edes ilmoitettu. Julkishallinto on pistänyt terveydenhuollon suljettujen ja vähemmän yhteensopivien järjestelmien puukotteluun miljoonia, mutta alan johtavat firmat maassamme eivät vaan saa asiassa tulosta aikaiseksi.

* * *

Nämä kaksi otsikkoa kertovat kaiken julkisesta liikenteestä:
Juttujen fokus on toki toisaalla. Toisessa pengotaan hankia ja toisessa VR:ää kehutaan siitä, että se antaa kärsineille asiakkailleen alennusta.

Mitähän ihmettä ruotsalaisesta menosta pitäisi päätellä Ruotsin kuluttaja-asiamiehes Gunnar Larssonin lausunnosta: "Suomalaiset matkustajat voivat iloita siitä, että he asuvat Suomessa".

* * *

Netin käyttäjät eivät saa olla rauhassa lainvalmistelijoilta:
"Euroopan Unioni, Yhdysvallat ja yhdeksän muuta maata valmistelevat salassa uusia sääntöjä, jotka toteutuessaan muun muassa saattavat internetpalveluntarjoajat vastuuseen laittomasta sisällöstä".
Koko idean suuri ongelma on se, että pandoran lipas avautuu, jos verkkoyhteyksiä välittävät operaattorit saavat tai oikeastaan joutuvat ottamaan kantaa verkossa kulkeviin sisältöihin. Tätä kannattaa ajatella toisenkin kerran ennen kuin ryhtyy kiljumaan niitä vastuuseen verkossa liikkuvien bittien muodostamasta sisällöstä tai sen lainmukaisuudesta.

* * *

Jatketaan lainsäädännön parissa. Oikeusministeriö on tukehtumassa - pykäliin:
"Oikeusministeriöön tarkastettavaksi tulevien pykälien määrä on kasvanut yli sata prosenttia parissa vuodessa."
Niinpä. Mistä näitä pykäliä oikein tulee ja mihin kansalainen niitä sitten tarvitsee?

* * *

Voitko sinä pitää Googlettoman päivän eli tulla kokonaisen viikon toimeen "ilman mitään Googlen tekemää, omistamaa tai muulla tapaa Googlen tuottamaa palvelua"? Yhdysvaltalainen toimittaja Tom Krazit kokeili ja onnistui, melkein.


3 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

Ei siis riitä, että hankeen hukutaan, vaan myös pykäliin. Pykälät kuulostavatkin paljon pahemmalta!

lepis kirjoitti...

Viikko ilman Googlea olisi varmasti järjestettävissä. Onneksi ei välttämätöntä. Hakukone Bing ei ole vielä tarjonnut parhaita puoliaan silloin kuin sitä joutuu toisinaan käyttämään.

Vaiheinen kirjoitti...

Taru,
Pykäliin hukkuminen kuulostaa yhtän houkuttelevalta kuin rekka-autollinen nato-lankaa olohuoneessa.

Hetkittäin tuntuu, että tämä yhteiskuntamme on menossa tarpeettomasti monimutkaiseksi pykälien viidakoksi, mistä yksilökään ei kohta enää selviä ilman henkilökohtaista lainopillista avustajaa.

lepis,
Voisin kuvitella, että viikko tai kuukausi ilman Googlea on organisoitavissa. Tai vaikka kuukausi ilman nettiä (hmm... tosin sellaisesta ei voisi sitten raportoida blogissa, muuten houkutteleva idea :-)