maanantaina, helmikuuta 01, 2010

Tammikuu 10

Mitähän tästä tammikuusta historiaan jäi? Luminen ja pakkasten täyttämä keli, joka yllättäen tyhjensi helsinkilöiset kaupat lumilapioista? Kenties kuitenkin ilmastokalabaliikit tai se, että tässä kuussa maailman valtioiden piti ilmoittaa vapaaehtoiset kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteensa YK:n ilmastonmuutossihteeristölle? (Kehotusta on noudattanut vain 50 maata ja nämä lupaukset ovat kaukana siitä, että maapallon lämpötilan nousu voitaisiin rajoittaa kahteen asteeseen.)

Isossa kuvassa on hankala tietää, milloin se tai ne historialliset käänteet tapahtuvat ja mitkä oikeastaan ovat näiden käänteiden tekijöitä ja merkkejä. Tulevaisuuden historiankirjoittajat tekevät sitten omat tulkintansa nojaten omiin teorioihinsa.

* * *

Yksi pohdinnan aihe voisi olla sekin, missä määrin blogin on tarpeen kuvata omaa aikaansa? Tietysti se riippuu blogista ja sen tarkoituksista. Ajankohtaisempia asioita käsittelevässä blogissa näin tapahtuu tietysti aina, mutta kuinka jäsentyneesti ja ikäänkuin ohjelmallisesti se tapahtuu?

Yksi kysymys esimerkiksi tämän blogin kohdalla voisi olla se, kuinka julistuksellisesti kirjoittamista pitäisi harjoittaa? Pitäisikö ajankohtaisblogissa olla pääkirjoituspolitiikka kuten sanomalehdillä on? Periaatteessa se voisi olla pitkäikäisemmälle tai ainakin järjestelmälliselle blogille paikallaan. Tämä blogi ei ehkä nouse vielä sen kynnyksen yli, mutta kysymykseen saatetaan joskus palata.

Sillä aikaa kun näitä ja muita pohtii, voidaan vilkuilla miltä Vaiheisen tammikuun kävijätilastot menivät.


Vaiheisen kävijätilastot viime kuussa näyttävät numeroina tältä:
  • Postauksia: 27 (-10 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 1890 (-27)
  • Näyttökertoja: 2823 (+133)
  • Kävijöitä: 1387 (+108)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 61,0 kpl /vrk (-0,7)
  • Näyttökertoja: 91,1 kpl / vrk (+4,3)
  • Kävijöitä: 44,7 kpl / vrk (+3,4)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 51,3 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 74,8 kpl / vrk
  • Kävijät: 34,5 kpl / vrk
Hakukoneiden kautta liikenteestä blogiin tuli viime kuussa 53,60 % (joulukuussa 09; 46,90 %,) viittaavilta sivustoilta 34,71 % (joulukuussa 09; 44,60 %), suorana liikenteenä 9,89 % (joulukuussa 09; 7,72 %) ja muulla tavoin 1,8 % (joulukuussa 09; 0,78 %).

Postauksissa siis jäätiin joulukuusta, mutta kävijämäärät pysyivät suunnilleen entisellä tasollaan. Huomattavaa on se, että vaikka käynneissä oli pientä laskua, näyttökerrat ja kävijämäärä kasvoivat. Toinen havaittava muutos on se, että liikenteen lähteistä hakukoneiden suhteellinen osuus kasvoi varsin vahvasti viittaavien sivustojen kustannuksella.

Tämä jälkimmäinen ilmiö selittynee kenties sillä, että postausten ja siten myös näkyvyys viittaavilla sivuilla oli pienempää.

Kiitos kaunis kaikille!

2 kommenttia:

Otso kirjoitti...

Noissa analyticsin tilastoissa hakukoneiden osuus ei ole ihan luotettava. Olen huomannut että kun kävijä kerran tulee hakukoneesta ja jollain haula, analytics saattaa tilastoida hänet tulemaan sillä samalla haulla yhäuudestaan ja uudestaan, vaikka hän jatkossa kirjoittaisi urlin käsin.

Vaiheinen kirjoitti...

Mielenkiintoinen havainto.

Totta. Nuo tilastoinnit eivät ole aina absoluuttisen oikeassa. Ehkä olennaisempaa on muutosten tarkastelu ajan funktiona kuin tarkat kuukausikohtaiset numerot.