keskiviikkona, kesäkuuta 02, 2010

"Hallitus valehtelee"

Ei, kysymys ei ole helposta oppositioasenteesta nykyistä hallitusta kohtaan, vaan Greenpeacen esittämästä argumenttipatterista hallituksen ydinvoimakäsityksiä vastaan.

Greenpeacen lista on synkkä. Hallitus on valehdellut ainakin seuraavissa asioissa ydinvoimaesitystä tehdessään:

  • Päästövähennykset (Hallituksen omat selvitykset osoittavat, että ydinvoiman lisärakentamisella saatavat päästövähennykset ovat murto-osa siitä, mitä ministerit ovat julkisesti väittäneet.)
  • Sähköntuotannon lisätarve (Sitä on paisuteltu muun muassa olettamalla sähkön ja lämmön yhteistuotannon mittava alasajo, mitä ei tapahdu. Lisäksi tehdyt päätökset toimista sähkön käytön tehostamiseksi ohitetaan yhden ydinvoimalan verran)
  • Sähkön hinta-arvioista on jätetty pois, niitä nostavia tekijöitä.
  • Ydinenergialakia vähintäänkin periaatteessa pilkataan siinä, että fennovoimalle ehdotetaan ydinvoimalalupaa, vaikka sillä ei ole osoittaa paikkaa jätteilleen.
Toisin kuin eräät (esim. ydinvoimalobby) haluavat väittää, Greenpeace on  itse asiassa varsin tarkka argumenteissaan. Ei tietenkään täydellinen, mutta hutikuteja sille on energiapolitiikassa tullut vähemmän kuin ydinvoimalobbylle. Edellä esiteltyjen väitteiden (tarkat muotoilut löytyvät linkin takaa) perustelut Greenpeace on julkaissut lähdeviitteineen.

Sitaatti Greenpeacen tiedotteesta: "Kansanedustajat ovat päättämässä virheellisten tietojen perusteella Suomen kohtalonkysymyksestä. Hallitus haluaa sitoa energiapolitiikan vuosikymmeniksi riskialttiiseen menneisyyden tekniikkaan, joka tuottaa hengenvaarallisesti säteilevää jätettä kymmenille tuhansille sukupolville. Yksikään vastuullinen kansanedustaja ei voi hyväksyä hallituksen ydinvoimaesitystä."

Se on moraalinen kannanotto, jota jokaisen kansanedustajan on syytä pohtia hyvin tarkasti. Kansanedustajien on syytä pohtia mitä tarkoittaa se, että 30 000 kansalaista on antanut sitoumuksen äänestää eduskuntavaaleissa 2011 lisäydinvoiman rakentamista vastustavaa kansanedustajaa tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa.

Kaikki netistä jotain ymmärtävät tietävät, että tuo 30 000 on vain se aktiivien joukko ja suurin osa porukasta ei koskaan pistä nimeään listalle, mutta kannattaa ajatusta ja toimii niin.

Viimeiseen poliittismoraaliseen argumenttiin voi yhden asian voi lisätä. Nyt tiedetään varmuudella, että OL3:lle annettiin lupa valheellisin perustein (aikataulu ei pitänyt, kustannukset tuplaantuivat, työllistäminen ei toteutunut ja niin edelleen), joten halutaanko sama virhe toistaa uudestaan? Halutaanko valheen päälle enää rakentaa lisää?