tiistaina, helmikuuta 16, 2010

Suomi, tuulivoiman kehitysmaa

Viimeisin Tekniikka ja Talous kirjoittaa paperilehden sisäsivuillaan tuulivoimasta nojaten Global Wind Energy Coucilin tilastoihin. Nettiversioon asti juttu ei näköjään ole päätynyt.

Jutussa kirjoitetaan siitä, miten talouskriisistä huolimatta maailmalla rakennetaan vauhdilla lisää tuulivoimaa, paitsi Suomessa. Uutta tuulivoimakapasiteettia rakennettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan.

Kiinassa otettiin käyttöön viime vuonna 13 000 megawattia ja tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2020 maassa olisi kapasiteettia 150 000 megawattia.

Yhdysvalloissa uutta tuulivoimakapasiteettia rakennettiin 9 922 megawatin edestä. EU:ssa kehitys on saman suuntaista eli uusia tuulivoimaloita nousi viime vuonna 23 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja EU:n alueella investoitiin tuulivoimaan 13 miljardia euroa. Koko maailmassa tuulivoimaloiden rakentaminen oli 45 miljardin euron business.

EU-maista uutta tuulivoimaa viimevuonna rakensivat esimerkiksi Espanja 2 459 megawatin, Saksa 1 917 megawatin, Italia 1 114 megawatin, Ranska 1 088 megawatin, Iso-Britannia 1 077 megawatin, Portugali 673 megawatin ja Ruotsi 512 megawatin verran.

Suomessa uutta tuulivoimaa otettiin käyttöön nolot 4 megawatin verran. Suurempaan tuulivoimakapasiteetin kasvuun GWEC:n raportin (PDF) mukaan pääsivät mm. sellaiset maat kuin Egypti, Marokko, Iran, Tunisia, Chile, Costa Rica, Nicaragua, Kreikka, Turkki, Puola, Belgia ja niin edelleen. Osa näistäkin maista otti viime vuodenna käyttöön lähes saman verran uutta tuulivoimaa kuin Suomessa on tällä hetkellä yhteensä.

Suomi on muutenkin tuulivoiman kehitysmaa. EU:ssa sähköntuotannosta keskimäärin tuotettiin tuulivoimalla n. 5 %, sama osuus Suomessa on 0,3. Tavoitteetkin ovat vaatimattomia. Suomessa on virallisesti tavoitteeksi asetettu nostaa tuulivoimakapasiteetti 2 000 megawattiin vuoteen 2020 mennessä, kun Ruotsissa oli jo viime vuonna 1 560 megawattia. Ruostissa tavoitellaan vuonna 2020 peräti 30 terawattitunnin tuulisähkön tuotantoa.

Kuten tunnettua, Suomessa kyse ei ole siitä, etteikö tuulivoimaa voitaisi rakentaa reippaasti lisää, vaan siitä ettei sitä haluta. Kyseessä on strateginen päätös.

Suomessa energiapolitiikkaa tehdään ydinvoiman ympärillä siten, että muuten asioita tehdään näpertelemällä ja niin, etteivät ne vahingossakaan pääse sotkemaan ydinvoimalobbyn hankkeita, joilla ei enää tähdätä kotimaisen kulutuksen tyydyttämiseen, vaan siihen, että sähköä viedään.

Energiaa muille, jätteet meille. Näin voitaisiin kutsua suomalaista energiastrategiaa näinä aikoina.

Tuulivoimaa vähättelemällä Suomi on pitänyt myös huolen siitä, ettei sillä ole enää tilaa noilla voimakkaasti kasvavilla markkinoilla. Teknologinen etu on jo menetetty.


EDIT klo 8.03:
Kun Suomessa näpräillään asian tiimoilla, norjalaiset rakentavat 10 megawatin tuuliturbiinia.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas varsin kritiikitön tuulivoiman ylistys. On aivan perusteltua (mm. ympäristön, energiamuodon kalleuden ja Suomen tuuliolosuhteiden vuoksi) olla ryntäämättä tuulivoimabuumiin ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Silti, ei tässä mistään teknologiajunasta olla jääty. Suomessa toimii useita (suomalaisia) tuulivoimatekniikkaa tuottavaa yritystä, joiden pääasialliset markkinat toki ovat ulkomailla. Osaamista kuitenkin löytyy siinä vaiheessa, kun se on tarpeellista.

KF

Vaiheinen kirjoitti...

Ei se ole mikään ylistys.

Noista numeroista luulisi heräävän sen kysymyksen, miksi muu maailma rakentaa tuulivoimaa, mutta meille sen rakentaminen ei ole "perusteltua" tai se on "liian kallista" tai jotain. Mikä Suomen muka erottaa tässä mielessä valtaosasta muuta maailmaa? Ei mikään muu kuin tahtotila ja se, että meillä on valittu erilainen strategia, joka perustuu ydinvoiman ja -jätteiden käsittelyyn.

Suomalaisia tuuliteknologian yrityksiä on ja ne ovat taantumankin olosuhteissa menestyneet loistavasti ja lisänneet työvoimaansa.

Silsi kyse on edelleen siitä, että Suomessa tehdää osia voimaloihin ja valtavirrassa suuret markkinat ovat jo muiden käsissä. Pointti on siinä, että meillä voisi oikeasti olla varsin paljon suurempi.

"Osaamista kuitenkin löytyy siinä vaiheessa, kun se on tarpeellista."

Ei. Tuo on virheajatus. Suomessa ei ole missään sellaista ylimääräistä osaamisreserviaä,joka voitaisiin nopeasti irroittaa johonkin tiettyyn hankkeeseen. Toinen pointti on se, että sitä osaamista ei kehitetä jossain "muissa hommissa" ja sitten kun jostain saapuu se tarve (se ei tosiasiassa koskaan saaavu, vaan kyse on strategisesta valinnasta), sitä olisi saatavilla.

Erotetaan nyt osaaminen tässä yhteydessä esimerkiksi sellaisesta puuhepeteilystä, jollaOlkiluoto 3:sta on rakennettu. Kyllähän esimerkiksi betoninvalajia aina löytyy, mutta löytyykö ammattitaitoisia?

Pellon pientareella kirjoitti...

Perkele. Sanon vain. Kiitos tiedoista. On tämä surullista. Puuhapeteily ydinvoimassa on kammottava asia.

peteer kirjoitti...

Norjalaisten voimala lienee sukua tälle tyypille, Enercon. Se on luokkaa yli 7 megawattia.

Vaiheinen kirjoitti...

Pellon pientareella,
Sano vaan. Tuota sietääkin kirjoilla.

Suomessa on haikailtu sitä "toista Nokiaa". Uusiutuvasta energiasta olisi voinut tulla sellainen, osaamista olisi Suomesta saattanut löytyäkin tarvittavassa laajuudessa, mutta nyt on jo liian myöhäistä tuolle ilmiölle. Pokaalin pokkaavat tulevina vuosikymmeninä ihan muut.

Tietenkin täytyy huomauttaa, että nykyinen tuulivoiman liikevaihto globaalisti on samassa kokoluokassa kuin Nokian nykyinen liikevaihto. Tosin tuulivoima ei ole kaikki uusiutuva energia eikä se jää tuohon, uusiutuvien energiamuotojen liikevaihto kasvaa huimasti, kasvaako Nokian?

Vaan samapa tuo, meillä haikaillaan ydinvoimaa ja sen eteen voitiin uhrata tuokin mahdollisuus.

peteer,
Joo, jonkinlaista sukua se on ja tuohon kokoluokkaan noita alkaa nousta.

peteer kirjoitti...

Jotain merkillistä näköalattomuutta nyt on, kun tällaisia signaaleja alkaa kertymään vähän joka suunnasta...

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Obaman hallinto tuntuu lisäävän vaalien aikaisen fraasiin "Yes, we can" lisäliiteen, "but we won't".

Tässä viitteitä toisesta esimerkistä, joka haisee.