perjantaina, syyskuuta 14, 2007

Joko taas?

Atomi ja gammasäteilySeuraavaa ydinvoimalaa suunnittelevan Fennovoiman viestintäjohtaja Pasi Natri sanoi YLE:n aamu-tv:n uutisissa, ilmeisesti Kemijärvellä pidetyn ydinvoiman lobbaus- ja käännytystilaisuuden yhteydessä, että Vuotoksen rakentaminen ei liittyisi mitenkään ydinvoiman lisärakentamiseen, sillä ydinvoima on perusvoimaa. Vesivoima on Natrin mukaan säätövoimaa ja vesivoiman kanssa Fennovoimalla ei ole tekemistä.

Ai ydinvoima ei tarvitse tuekseen säätövoimaa? Tämä oli uutta. Ja jos siis kerran asia on noin, niin sehän tarkoittaa sitä, että Vuotoksen rakentamiselle ei ole edes energiayhtiöiden esittämiä perusteluja. Sekin olisi uutta. Tekojärven toteutuksessa syntyvän metaanin vuoksi ilmastonmuutokseen liittyvät perustelut tekoaltaiden rakentamiseksi ovat tyhjän päällä.

Se taas ei ole uutta, että ydinvoimayhtiöt ovat lobbauskierroksella ja jakelevat kuulijoille mitä jännittävämpiä tarinoita.

Mitähän jos nyt katsottaisiin ensin tuleeko tästä viidennestäkään ydinvoimalaitoksesta mitään ja mitä se oikeasti maksaa, ennen kuin ryhdytään lupailemaan uutta työtä kymmenillä tuhansilla henkilötyövuosilla jollekin paikkakunnalle. Kannattaa muistaa ettei niitä viidennenkään ydinvoimalan suomalaisille luvattuja työpaikkoja ole tullut, vaan sitä betonia valavat intialaiset keikkatyöläiset jne.

Fennovoima haluaa uuden voimalan rakentamisluvan vuoteen 2010 mennessä eli nykyisen hallituksen aikana. Uusien satujen aika on näköjään jälleen alkanut.

Ps. Uutisten mukaan Pohjolan voima haluaa tehdä ympäristövaikutusten arvioinnin luonnonsuojelualueella Kollajan altaan rakentamiseksi. Se on pähkähullua yhteiskunnan rahojen tuhlausta ja pykälillä kikkailua.


(Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: