sunnuntaina, syyskuuta 02, 2007

Tahto

Uusimmassa Yliopisto -lehdessä on erinomainen Jouni Tikkasen kirjoittama artikkeli ilmastonmuutokseen ja energiantuotannon haasteisiin liittyen.

Artikkelissa kerrotan, kuinka kasvihuonekaasujen päästötavoitteisiin päästään Suomessa energiaa säästämällä, tuulivoimaa, aurinkoenergiaa, vesivoimaa, bioenergiaa ja vetyä käyttämällä.

Ydinvoimaa ei tarvitse lisätä, eikä uusia tekoaltaita rakentaa. Uusien tekoaltaiden, kuten Vuotos tai Kollaja, rakentaminen olisi itseasiassa myrkkyä päästöjen vähentämiselle sillä tekoaltaan alle jää paljon eloperäistä materiaalia, joka mätänee hapettomissa oloissa ja tuottaa metaania, hiilidioksidia haitallisempaa kasvihuonekaasua.

Artikkelissa huomautetaan myös, että yhdysvaltalaisessa vertailussa Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet nopeammin kuin minkään muun teollisuusmaan. Tästä meillä ei ole paljoa puhuttu.

Uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoon ja energian säästämiseen on olemassa kaikki teknologia markkinoilla, mitään taikatemppuja ei tarvita.

Kuten professori Peter Lund sanoo, "Ei enää ole kysymys julkisesta rahasta eikä laitteiden kalleudesta, vaan poliittisesta tahdosta".

Juuri niin. Kun poliitikko sanoo, että tavoitteisiin ei päästä säästämällä ja uusiutuvaa energiaa käyttöön ottamalla, hän yksinkertaisesti vain ei tahdo päästä tavoitteisiin.

* * *

Viikonloppuna pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli puhumassa omakotiyhdistyksen ihmisille, hän vakuutti, että päästötavoitteista pidetään kiinni. Hän myös sanoi, että uusiutuvaa energiaa lisätään ennennäkemättömällä tavalla ja energian säästötoimia tuetaan entistä runsaammin.

Toivotaan nyt, että sitä tahtoa sitten on, eikä tuossa ole kyse juhlapuheesta.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Mielenkiintoista. Tästä jenkkitutkimuksesta, jossa todetaan Suomen päästöjen kasvaneen nopeimmin on otettava selvää. Siitä ei tosiaan ole puhuttu mitään Suomessa.

Ainiin, ja viittasin sinuun 1.9. kansainvälisen blogipäivän jutussa.

Vaiheinen kirjoitti...

Moi!

Kivan, kun viittasit! Tosiaan tuosta jenkkien vertailusta ei paljoa ole puhuttu. Syystä eli toisesta olemme kovin herkkiä sille, mitä muualla meistä ajatellaan ja varsinkin jos joku kritisoi.

V