tiistaina, syyskuuta 25, 2007

Leonardo

Leonardo Da Vincin syntymäkodiksi väitetty rakennus Vincin kylän lähelläLeonardo da Vinci oli nero.

Sen lisäksi, että häntä pidetään eräänä maailman parhaista taidemaalareista kautta aikain, hän oli insinööri, kuvanveistäjä, matemaatikko, anatomian tutkija, muusikko ja ties mitä muuta tahansa.

Mona Lisan, Pyhän ehtoollisen ja Vitruviaan miehen lisäksi hän suunnitteli lentokoneen, helikopterin, kehruulaitteen, herätyskellon, uimaräpylät, sukellusvarusteet, siirrettävän sillan, eräänlaisen panssarivaunun, sarjatulta ampuvia tykkejä ja niin edespäin.

Eikä tässä vielä kaikki. Hän suunnitteli myös laitteita, joilla suuria rakennuksia saatettiin rakentaa käyttämällä koneita hyväksi. Kaikki hänen luonnostelemat vekottimensa eivät sentään olleet kovinkaan käytännöllisiä, kuten esimerkiksi sukset, joilla voi sauvoja apuna käyttäen hiihtää vetten päällä. Tai puusta tehty polkupyörä.

Leonardo piirsi näitä nykyään varsin tavanomaisilta kuullostavat laitteet 1400-luvun lopulla, 1500-luvun alussa. Aikana, jolloin Gutenberg keksi kirjapainon vaatimat irtokirjakkeet ja Kolumbus luuli matkustavansa Intiaan, mutta löysi Amerikan. Läheskään kaikkia Leonardon luonnostelemia laitteita ei saatu rakennettua yli 300 vuoteen hänen kuolemastaan.

Leonardo oli siis renesanssiajan yleisnero. Mutta miksi?

Ei ainakaan siksi, että ympärillä olisi valon nopeudella vaihtuvia virikkeitä ja muuta vastaavaa. Leonardo haki lapsena virikkeensä luonnosta ja löysikin sieltä mitä kummallisempia asioita. Eittämättä Leonardo oli lahjakas ja omasi pistämättömän esteettisen tajun.

Mutta täytyi hänellä olla myös vauhdikas mielikuvitus ja jotain mistä ammentaa se. Koulu se ei ollut sillä juristi-isästä huolimatta Leonardo ei kouluja käynyt.

Tuli ihan vain mieleen, että syttyykö meidän aikanamme samanlaisia yleisosaajia, jotka jättävät jälkensä historiaan samalla tavalla kuin Leonardo aikoinaan? Onko meidän valmiiksi tuotteistettu maailmamme itseasiassa mielikuvituksen virikkeitä tukahduttava maailma, koska se tarjoaa vastauksen lähes kaikkeen googlettamalla? Olemmeko lopettaneet luonnon loputtoman monimuotoisen ihmettelemisen?

Ehkä teknologinen elämämme on jo liiankin helppoa, jotta jaksaisimme ihmetellä ja ratkaista ongelmia. Ehkä meistä on tullut laiskoja ajattelemaan itse, keksimään ja oppimaan...

(Kuvassa talo, jossa Leonardon väitetään asuneen syntyneen ja asuneen lapsena)

Ei kommentteja: