keskiviikkona, huhtikuuta 28, 2010

Eikö ketään?

Päivän säteilevästä lausunnosta vastaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli. Eilen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kertoi toivovansa keskustelua kansanedustajien mahdollisista esteellisyyksistä tulevissa ydinvoimalupien päätöksissä.

Kalli pohtii YLEn uutisissa ääneen:

"Suomessa ydinvoimahakemusta ei voi jättää kuin jokin tällainen suuri yhtiö tai koalitio ja siellä takana on satoja eri toimijoita ja yrityksiä. Ja jos lähdetään jääväämään, niin saattaa olla, että eduskunnassa ei ole ketään, joka ei ole jäävi."

Eikö ketään? Tätä sopii epäillä vahvasti.

Käteen lausunnosta jää se, ettei Kalli tiedä sidoksista tai hän ei ainakaan halua niistä keskustella.

Juridisesti eduskunnassa tuskin tarvitsee tässäkään asiassa ketään jäävätä, mutta kyse ei olekaan pelkästä juridiikasta, koska päätös on poliittinen. Kyse on myös moraalista.

Koska eduskuntavaalit ovat lähestymässä, asialla on sitäkin enemmän merkitystä. Olisi yksinkertaisesti reilua äänestäjiä kohtaan kerta, millaisia sidoksia kenelläkin on.

Sen jälkeen jokainen äänestäjä voi peilata asian ihan itse edustajan äänestyskäyttäytymiseen ja tehdä johtopäätöksensä äänestyskopissa. Vai sitäkö Kalli pelkää? Siis sitä, että ääestäjät saisivat ihan itse päättää mikä on moraalista esteellisyyttä ja mikä ei.

Sidosten pimittämistä tai julkistamista odotellessa itse kukin voi käydä tekemässä äänestyssitoumuksen ja tämä sidoskeskutelun muuttuu osin tarpeettomaksi. Riittää kun katsoo miten kukin on äänestänyt ja mkoraaliset valinnat voi tehdä sen perusteella.

EDIT 19.23:
Olihan tästä aiheesta journalisti tekemässä työtään eli YLEn uutisten mukaan talousvaliokunta on miehitetty ja naisitettu enemmän tai vähemmän sidoksia ydinvoimafirmoihin omaavilla henkilöillä. Kyseinen valiokunta tekee eduskunnalle esityksen ydinvoimaluvista.

Ei kommentteja: