tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Moraalisista sidoksista

Yksi päivän puheenaihe on ollut ydinvoimalobbareiden suhde hallitusneuvotteluihin ja kansanedustajien sidokset ydinvoimalupia hakeviin firmoihin.

Eilen YLEn A-Studio kertoi ohjelmassaan, että huhtikuussa 2007 käydyissä hallitusneuvotteluissa kokoomusta energia kysymyksissä edustivat esimerkiksi silloin TVO:sta palkkaa saanut nykyinen Teknologiateollisuuden energiajohtaja Martti Kätkä (kok.) ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Jukka Koivisto (kok.).

Tämä ei ole itse asiassa mikään uutinen, sillä europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) kertoi asiasta blogissaan jo huhtikuun lopussa 2007. Se taas on jollain tasolla uutinen, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei näe ongelmaa siinä, että TVO:n ydinvoimalobbari edustaa puoluetta hallitusneuvotteluissa, koska "meillä oli yhteinen mielipide".

Yhteinen mielipide ei ole varmaankaan sinänsä mikään ongelma, ovathan herrat neuvottelijat myös kokoomuksen jäseniä ja aktiiveja, mutta edustavatko heidän taustaryhmänsä TVO ja EK samaa yhteiskuntanäkemystä kuin kokoomus? Yhteiskuntanäkemyksen soveltamisesta käytäntöön hallitusneuvotteluissa on kysymys.

Ydinvoiman käyttö pitäisi ydinenergialain 1§:n mukaan pitää yhteiskunnan kokonaisedun mukaisena. Kokoomus on siis hallitusneuvotteluissa ulkoistanut energiapolitiikkaan sisältyvän laajemman yhteiskunnallisen näkemyksen harkinnan ja erityisesti ydinvoimaan kytkeytyvän yhteiskunnan kokonaisedun edustamisen asiassa vahvasti asianosaisille tahoille ja niiden esipuhujille.

Eikä siinä siis nähdä ongelmaa? Ehkä se ei muodollisesti ole ongelma, kuten sekään ei olisi ongelma, että joku puolu ulkoistaisi vaaliohjelmiensa ja -politiikkansa rakentamisen mainosto- tai viestintätoimistolle. Moraalisesti nämä nyt vaan ovat ongelmia, kikkailtiin muodollisuuksilla tai ei.

Raporttien mukaan kokoomuksen edustajat yrittivät saada ydinvoimaa ohjelmaan ja samalla torpata uusiutuvia energiamuotoja kaikin keinoin. Moraalinen näkökulma tästäkin löytyy.

Kokoomuksen suunnalta kaikuu myös toisenlaisia äänenpainoja, sillä eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kertoo YLElle toivovansa, että "kansanedustajien mahdollisista esteellisyyksistä käytäisiin julkinen keskustelu ennen ratkaisuäänestyksiä". Hänen mielestään "mahdolliset kansanedustajien sidonnaisuudet hakijoihin, Teollisuuden Voimaan ja Fennovoimaan sekä todennäköisesti luvatta jäävään Fortumiin pitäisi keskustella esteellisyysnäkökulmasta".

Näin pitäisi ehdottomasti toimia, vaikka laillisuusnäkökulmasta näitä esteellisyyksiä ehkä ei tarvitsisikaan penkoa. Sekä muodolliset sidokset ja epämuodollisemmat ydinvoimalobbyn kytkennät olisi syytä tuoda päivänvaloon.

Se kenties kertoisi myös siitä, mitä eri tahoilla ajatellaan, kun pohditaan "yhteiskunnan kokonaisetua".

EDIT klo 22.59. Se piti vielä sanoa, että kun ydinvoimakeskusteluissa on käytetty puheenvuoroja siitä, että markkinoiden pitäisi saada päättää ydinvoimaloiden lukumäärästä, tehdään samaa ulkoistamista. Lain määrittelemän kokonaisedun arviointi annettaisiin silloin vain yhden - ja loppujen lopuksi välineellisen -yhteiskunnan osa-alueen päätettäväksi. Sekään ajattelu ei kestä kriittistä tarkastelua.

Ei kommentteja: