perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Haluatko miljonääriksi?

Tietysti miljonääriksi voi pyrkiä jossain tietovisailussa, mutta on olemassa muitakin tapoja. Otetaan pari esimerkkiä.

Jos miljonääriksi pääsee miljoonalla dollarilla (päivän kurssin mukaan 742500,7425 euroa (by Kauppalehti)), tavoitteeseen voi päästä esittämällä James Randi Educational Foundationille paranormaalin ilmiön. Jos Randin testissä onnistuu, voi käydä bonuksena kokeilemassa sen jälkeen kotimaisen Skepsiksen haastetta (Skepsiksen haasteeseen voi luonnollisesti osallistua myös ilman JREF:n haasteeseen osallistumista).

Jos ei usko paranormaalien ilmiöiden tuottavan rikkautta, niin aina voi kokeilla älyllä rikastumista.

Ratkaise jokin seuraavista toistaiseksi ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista ja Clay-instituutti maksaa sinulle miljoona dollaria:

  1. P=NP
  2. Hodgen konjektuuri
  3. Poincarén konjektuuri
  4. Riemannin hypoteesi
  5. Yangin–Millsin olemassaolo
  6. Navierin–Stokesin yhtälöt
  7. Birchin ja Swinnerton-Dyerin konjektuuri
Listan ongelmista numero 3 on saattanut tulla ratkaistuksi. Grigori Perelman on mahdollisesti onnistunut todistamaan Poincarén konjektuurin oikeaksi ja asian tieteellinen arviointi on menossa.

Erityisesti, jos onnistut ratkaisemaan ongelman numero 4 eli Riemannin hypoteesin todistamisen, maine ja kunnia tiedemaailmassa on lähes rajatonta.

Riemannin hypoteesin ratkaisemisesta kerrotaan, että kuuluisa matemaatikko David Hilbert, joka vuonna 1900 listasi 23 aikanaan ratkaisematonta ongelmaa (joista nykyään on ainakin 16 ratkaistu), on tiettävästi sanonut, että jos olisi nukkunut tuhat vuotta ja heräisi, hän kysyisi ensimmäisenä: "Onko Riemannin hypoteesi todistettu?"

Oman tarinansa ongelmien ratkaisemisesta on Andrew Wilesilla. Hän todisti vuonna 1993 Fermat'n suuren lauseen, josta kuitenkin löytyi virhe, jonka Wiles korjasi vuonna 1995.  Kenenkään tietämättä Wiles kehitteli ratkaisuaan 7 vuotta kunnes se oli valmis ja hän julkisti todistuksensa ensimmäisen kerran pitämällä kolme luentoa Cambridgen yliopistossa. Fermat'n lause on peräisin vuodelta 1637 ja siis kului 358 vuotta ennen kuin se tuli todistetuksi.

Valitettavasti näillä ratkaisuilla ei pääse miljonääriksi Nobelin palkinnon kautta, sillä Nobelia ei jaeta matematiikasta. Eräänlaisena matematiikan nobelina on pidetty Fieldsin mitalia, joka palkintona raha-arvoltaan on 10 550 euroa. Maineeltaan palkinto on sitäkin suurempi. Fieldsin mitali myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1936 ja silloin sen sai suomalainen Lars Ahlfors yhdessä yhdysvaltalaisen Jesse Douglasin kanssa.

Jos sitten haluat tulla miljonääriksi busineksilla, niin kannattaa kehittää hyvä ja eettinen liikeidea. Vähemmän eettiset ideat voivat nostaa miljonääriksi, mutta myös vievät ne tulot mennen tullen. Mutta tämä nyt on jo vähän toinen juttu.

Ei kommentteja: