sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

Blogosfäärissä kuplii

Hyvä, hyvä! Suomalaisessa blogosfäärissä on näköjään käynnissä jonkinlainen kuplinta kaikkine juonenkäänteineen.

Homma on kaiketi saanut alkunsa siitä, että SanomaWSOY:n Helsingin Sanomat järjesti jollekin bloggaajapiirille jonkun tilaisuuden, jossa pohdittiin blogien suhdetta HS:n kaltaiseen valtamediaan tai jotain sellaista. Joistakin blogientryistä voi aistia, että tilaisuuteen olisi haluttu kutsuja kuin linnan juhliin. Siis, enemmän olisi ollut tunkua kuin kutsuja on lähetelty.

Lisäksi suomalaisten bloggaajien listauspalvelu Blogilista.fi myytiin samaiseen konserniin kuuluvalle Sanoma Digital Oy:lle. Sittemmin HS.fi on ilmoittanut ryhtyvänsä linkittämään blogeja juttuihinsa. Ja tälle on sitten syntynyt vastaliikettä.

Tämä kaikki ja moni muu on antanut aihetta hammasten kiristelyyn vähän siellä sun täällä, koska HS:llä on sen verran vahva ote suomalaisessa mediakentässä. Toisaalta, kuten SchizoBlog asian ilmaisee, "nykyinen meno on jälkijunassa toimimista".

Mahtavaa. Blogosfäärin kaltaisessa epävirallisessa yhteisössä sopiva itsetutkiskelu ja kehityksen suunnan luotaaminen on aina paikallaan. Tosin keskustelusta keskusteleminen on hyvin herkästi turhaa ajanhukkaa.

Tuikkaanpa sitten itsekin pari cocktail-tikkua lainehtivaan kuoharilasiin.

Ensinnäkin. SanomaWSOY-konsernilla (ja sen erilaisilla yhtiöillä yms.) on luonnollisesti oikeus kehitellä businesmalleja ja toimintatapoja oman toimintansa kehittämiseksi käyttäen myös hyväksi ilmiötä nimeltään "blogi". Ja yhtiö saa ihan vapaasti valita keiden kanssa se sitä keskustelua käy, jos käy. Sama koskee ihan vaan suhdetoimintaankin. Itseasiassa voisi olla kaikille hyödyllistä, jos HS ymmärtäisi paremmin mistä blogeissa on kysymys ja käyttäisi resurssejaan siitä seuraavien johtopäätösten jalostamiseen.

Toiseksi. Blogilista.fi on ihan hieno palvelu ja sen pyörittäjät ovat luonnollisesti olleet täysin oikeutettuja myymään toimintansa ja hakemaan kenties tätä kautta resursseja kehitysideoille. Tai sitten vaikka vaan antamaan palvelun jonkun muun tahon jatkokehitettäväksi. Vapaassa verkkoyhteisössä kun kuka tahansa tai mikä tahansa ryhmä voi pistää pystyyn avoimemman ja paremmin palvelevan palvelun. Esimerkiksi samalla tavalla kuin on ilmeisesti käynyt toisen alan yhteisössä EuroBillTrackerissa. Ja onhan meillä jo olemassa Blogispotti.fi.

Blogilista on nykyisessäkin muodossaan hyödyllinen palvelu käyttäjän kannalta, vaikka yksittäisen blogisurffaajan näkökulmasta saman asian voisi hoitaa helposti esimerkiksi del.icio.us, Digg, MySpacen tai vaikka Facebookin avulla. Ja onhan maailmalla Technorati-palvelu ynnä muuta. Yheisöllä ja käyttäjillä on aina vaihtoehtoja blogilistalle ja se tarkoittaa sitä, että uudet omistajat joutuvat kilpailemaan käyttäjistä, jos kehitys on epätyydyttävää.

Kolmanneksi. Yksittäinen yritys (esim. SanomaWSOY), palvelu (esim. blogilista) tai verkkoyhteisön vakiintunut toimintatapa (esim. blogit) eivät säätele tai kontrolloi sitä mihin suuntaan verkkopalvelut tai kansalaismedia (vai miksi sitä käyttäjien luoman sisällön kokonaisuutta ikinä halutaankaan kutsua) kehittyy ja milloin.

Kehityksen draiverina toimivat käyttäjät, sisältöjen tuottajat ja teknologian kehittäjät hyvin vapaamuotoisena yhteisönä siten, että itse kullakin on omia intressejään. Tämä kehitys taas on hyvin kansainvälistä eli se mitä me täällä Suomessa touhuamme voi olla tai voi olla olematta kehityksen kärjessä, eikä sillä itseasiassa ole edes merkitystä koska menetyvät palvelukonseptit kuten Jaiku ovat luonteeltaan internetin yhteisiä, eivät kieli- tai maasidonnaisia.

EDIT (klo 14.21): Se piti tässä kohtaa vielä todeta, että jos näiden erilaisten järjestelyiden arvellaan johtavan siihen, että HS (tai SanomaWSOY tms.) voisi jollain opilla esimerkiksi blogilistan kautta ryhtyä kontrolloimaan blogosfäärin sisältöjä tai toimintaa, ollaan aika lähellä salaliittoteorian luomista. Blogilista ei edes jakele blogien sisältöjä, vain tietoja blogeista. Minkään yrityksen lihakset eivät myöskään riitä siihen, että se pystyisi avoimen median kuten internetin sisältöjä kontrolloimaan tai edes ohjailemaan. HS voi olla mukana tässä yhteisössä, mutta ei pomoilla siellä.

Neljänneksi sitten vielä muutama omakohtaisempi pointti.

Jos HS haluaa linkittää jonkun Vaiheisen blogientryn, se voi tehdä sen ihan vapaasti. Tai jos HS haluaa pistää Vaiheisen sulkulistalleen, niin siitä vaan. Jälkimmäinen voisi olla parempaa mainosta Vaiheiselle. Sama koskee kaikkia muitakin palveluita yms.

Vaihenen varaa myös täydet oikeudet linkitellä HS.fi:hin, jos siltä tuntuu ja HS voi sitten ihan rauhassa protestoida, jos ei pidä sellaisesta toiminnasta. Mitä sisältöihin tulee, niin HS:llä ei ole mitään sananvaltaa siihen, mitä tässä blogissa on kirjoitettu tai tullaan kirjoittamaan.

Jos taas SanomaWSOY (tai joku sen yhtiöistä) haluaisi ostaa Vaiheisen, niin ainahan se voi sellaista ehdotella. Kauppoja tuskin tulee, koska tässä blogissa ei taida olla mitään ostettavaa tai myytävää. Ihan jo siksikin, että sen mitä täällä on, HS saa ilmaiseksi linkittelemällä tai siteeraamalla hyvää journalistista tapaa käyttäen. Ja mahdollisilla ideoilla ei ole ostamismielessä mitään kaupallista arvoa, nekin ovat vapaasti käytettävissä.

Ja mitä tulee sitten näihin kokouksiin ja muihin vastaaviin, niin samalla logiikalla kenelläkään ei ole mitään erityistä valtakirjaa puhua Vaiheisen puolesta mistään. Vaiheinen vastaa omasta tekemisestään.

Jos taas esimerkiksi SanomaWSOY haluaisi keskustella verkkomedian kehityspoluista, varmaan pohtisin ensin sitä, tarvitaanko ensin sopiva konsultointitoimeksianto vai millaisen vastapalveluksen HS tekee avoimelle verkkoyhteisölle. Yhtiöt kun lähtökohtaisesti on tehty tekemään businesta, mutta voivat myös antaa panoksensa vapaalle toiminnalle täällä verkossa.

Kaikenkaikkiaan keskustelu kehityksestä ja mahdollisista salaliitoista on hyväksi, koska se antaa sytykettä myös kehitysideoille ja sammuttaa tulipaloja. Joskus jopa siellä missä ei edes pala.

Lopuksi sitten disclaimerit: Vaiheisella tai sen kirjoittajalla ei ole minkäänlaista kaupallista tai muuta vastaavaa intressiä mihinkään tässä entryssä mainittuu yritykseen tai palveluun. Kirjoittaja on joidenkin mainittujen palveluiden käyttäjä, mutta ei ole esimerkiksi SanomaWSOY:n tai minkään sen yrityksen palveluksessa.

4 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Sinänsä varmaan puuduttavaa nähdä kirjoituksen eteen moista vaivaa, kun noissa keskusteluissa ei yksikään foliopipo tai HS:n puolestapuhujakaan ole väittänyt mitään ahkerasti ylöskirjaamisiasi itsestäänselvyyksiä vastaan. Keskustelu ainakin omalta osaltani on käsitellyt ilmiötä ja sen seurauksia blogi-ilmiölle ja yleisemmin koko mediaa ja sitä kautta yleisöäkin koskevaksi. Varmasti on jokaiselle aivan selvää, että kaikilla näillä osapuolilla on oikeus tehdä mitä ne haluavat tehdä ja valita kaverinsa. Voi hyvä ihme sentään.

Näissä blogikeskusteluissa kukin tulkitsee asiat niin kuin haluaa, ei välttämättä siten niin kuin niissä sanotaan. Itse asiassa on ihan sama mitä niissä sanotaan, kunhan niiden avulla jokainen pääsee esittelemään oman nokkelan ja ehdottoman totuutensa. Niin kuin nyt tämäkin.

Hyvää alkanutta vuotta, Vaiheinen.

Vaiheinen kirjoitti...

Onahn siinä itsestäänselvyyksiä ja joutavia rautalankoja - ehkä se on itseymmärryksen jäsentelyä. Olen kuitenkin ollut eräin osin huomaavinani sellaista kritiikkiä, joka ei minusta oikein istu tähän aikaan. Minusta kun business-intressin läsnäolo ei välttämättä ole pahasta, se voi olla hyödyllistä ja edistää nk. sosiaalisen meidan kehitystä.

Niinhän se on, että kaikilla kukilla on paikkansa kukkia näissä ympyröissä.

Ilkka Kauppinen kirjoitti...

Ja kuinka pienet piirit ovatkaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Pienet ovat. Mutta piirit kuitenkin:-)