maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Kirjakauppa hiukan hiipuu?

Päivän uutiset tietävät kertoa, että kirjamyynti on hiipunut edellisvuodesta, eikä tilannetta korvaa edes joulukauppa. Uutinen on aavistuksen yllättävä, sillä erinäisten epävirallisten ja vähemmän tilastoitujen keskusteluiden perusteella esimerkiksi joulumyynnistä on jäänyt mielikuva ihan kohtalaisesta myynnistä.

Uutisessa selityksenä eräänä selityksenä pidetään sitä, ettei tänä jouluna ole perinteisten suosikkien lisäksi uusia vetovoimaisia tähtiä hyllyssä.

Kyse voi siis olla palautumisesta nk. normaalille kasvu-uralle korkeiden myyntilukujen vuosien jälkeen. Tietenkin on niin, että jos ei ole hittejä tarjolla, niin ei ole ja myynti jää vähemmälle.

On myös niinkin, että syksyn mittaan on yleinen talousilmasto osoittanut tummenevia sävyjä, mutta yhä edelleen joulumyynnin yleisesti on arvioitu yltävän uusiin ennätyslukemiin. Se toki jää nähtäväksi, mutta myös talouden käänteissä ja mutkissa voidaan havaita nk. heikkoja signaaleja.

Kyse on siis siitä, mistä ihmiset ensimmäisenä kulutustaan leikkaavat, jos ryhtyvät jostain syystä epäröimään tulevan kehityksen suunnasta.

* * *

Sci-fi -kirjallisuuden osalta joulumyynnissä ei luulisi olevan kyse hittien puutteesta kun markkinoille on tuotu Nedut, Muuntohiili, Sovituksen kuilu ja muita mainiota eepoksia.

Ei kommentteja: