tiistaina, joulukuuta 04, 2007

Demokratia ilmaston ystävä?

Baffin IslandIndonesian Balilla alkoi suuri kansainvälinen ilmastokokous, jossa on tarkoitus viitoittaa tietä sille, että 2009 Kööpenhaminassa voidaan solmia Kioton ilmastosopimusta seuraava uusi sopimus. Se ei ole turha asia, vaan kyseessä voi hyvinkin tämän vuosituhannen tärkein yksittäinen kansainvälinen sopimus ja kansainvälisen yhteisön ponnistus.

Kokous alkoi hyvin. Australia ilmoitti allekirjoittavansa vuoteen 2012 voimassa olevan Kioton sopimuksen ja jätti näin USA:n ainoaksi teollisuusmaaksi, joka ei ole sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin.

Australian sitoutuminen ei ollut yllätys, sillä jokin aika sitten pidetyissä parlamenttivaaleissa ilmastonmuutoksen hillintä nousi vaaliteemaksi ja Australian viemisellä Kioton sopimukseen mukaan kampanjoinut oppositio voitti vaalit.

Demokratia osoitti siis purevuutensa myös ilmastoasioissa, jos vain puolueilla on rohkeutta ottaa asia tosissaan agendalle ja ryhtyä toimeen.

* * *

Suomessakin on mahdollista sanoa sanansa suoraan poliittiseen ilmastoasioiden valmisteluun.

Oikeusministeriön ylläpitämässä otakantaa.fi -palvelussa on avattu ilmastopoliittisen selonteon valmisteluun liittyvä keskustelu. Foorumilla voi sanoa sanan aiheen ympärillä.

Keskusteluun johdatetaan seuraavilla kysymyksillä:


  1. Miten ilmastonmuutoksen torjuminen voidaan kääntää Suomelle mahdollisuudeksi?

  2. Mitä meidän pitää tehdä jo nyt, jotta saavutamme vähähiilisen Suomen vuonna 2050?

  3. Miltä vähähiilinen Suomi voisi näyttää ihmisten arjessa?


Mieti sitä ja ota kantaa.

* * *

Kuvassa Baffin Island Kanadassa. Kuvan lähde: Wikimedia Commons.

Ei kommentteja: