lauantaina, joulukuuta 29, 2007

Lämpenevää

Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt päättymässä oleva vuosi on ollut jälleen poikkeuksellisen lämmin. Niin kertoo Ylen uutiset eilen. Talvipäiviä on tänä vuonna ollut vähän ja esimerkiksi nyt päättymässä olevasta joulukuusta on tulossa jälleen poikkeuksellisen lämmin. Vuoden keskilämpötila oli koko maassa 1 - 1,6 astetta keskimääräistä korkeampi.

Uutisen mukaan nk. terminen talvi on tänä vuonna ollut myöhässä eli vuorokauden keskilämpötila painui nollan alapuolelle maan etelä- ja keskiosassa viidestä yhdeksään viikkoa tavanomaista myöhemmin ja jäi kokonaisuudessaan 60 - 80 päivää keskimääräistä lyhyemmäksi.

Arkikokemus sanoisi siis, että ilmasto on lämpenemässä. Kuitenkin on niin, että yksittäisestä tai paristakaan peräkkäisestä vuodesta ei kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta aikasarjoja tutkittaessa huomaa, että lämpeneminen on totta. Nyt päättyneen vuoden sää saattaisi olla jonkinlainen esimerkki siitä mitä pitemmällä aikavälillä pysyvästi tuleman pitää.

Meren jäälle ei enää mennä luistelemaan, koska meri ei enää juuri jäädy. Lunta on turha odotella, joten eteläisen Suomen laskettelukeskusten business on kyllä varsin epävarmalla pohjalla etenkin kun keinotekoisen lumettamisen kustannukset ovat nousussa (se homma syö energiaa ja tunnetusti energian hinta on menossa ylöspäin). Ja niin päin pois.

Itseasiassa jos nyt toimintaa pohtii, huomaa miten ja mihin businekseen ilmastonmuutos vaikuttaa. Olisikohan aika varautua myös siinä näkökulmassa tulevaan?

Ei kommentteja: