keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Käpykaarti kasvaa edelleen

Niinpäniin, lipeäminen ilmastomuutoksen hillintään liittyvissä tavoitteissa sen kun jatkuu. Käpykaartiin näyttää liittyvän lisää porukkaa.

Päivän uutisen mukaan
EU:n komissio haluaa nyt pudottaa autojen hiilidioksidipäästöt keskimäärin enintään 130 grammaan kilometriltä vuoteen 2012 mennessä. Aiemmin eutoteollisuus itse on luvannut puristaa päästöt 120 grammaan kilometriltä, mutta ryhtynyt itse lipeämään siitä. Europarlamentti lipesi jo aikaisemmin 125 grammaan kilomteriltä.

Jos hommassa on lipsumista, niin on komission ehdotuksessa jotain hyvääkin. Ehdotuksen mukaan nimittäin EU ryhtyisi vuodesta 2012 alkaen sakottamaan niitä autonvalmistajia, joiden ajoneuvot ylittävät hiilidioksidipäästöjen rajoitukset.

Tämä toki vaatisi EU:n jäsenmaiden suostumuksen ja ainakin Saksan odotetaan kiivaasti vastustavan tällaista.

Tällä systeemillä ilmastonmuutoksen hillinnästä ei välttämättä tule juuri mitään. Sitä paitsi, jo nykyään on olemassa ja ihan kaupasta saatavissa autoja, joiden päästöt ovat alle tuon 120 gramman kilometriltä. Kyse ei siis ole edes teknolgiasta, vaan autonvalmistajien ja poliitikkojen tahdosta sekä osin meidän kulutuskäyttäytymisestä.

Ei kommentteja: