lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Päästökunkku?

Suomessa on jostain kummallisesta syystä tapana aina lehukia, kuinka asiat on hoidettu mallikkaasti ja ennen ketään muuta. On tietysti niin, että kukas sen kissan hännän nostaisi ellei kissa itse, jos siihen oikeasti tarvetta.

Aina ei ole. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnässä rikkaalla Suomella ei ole mitään elvistelemistä.

Kuten uutiset tietävät Suomen päästöt ylittävät nytkin voimassa olevan Kioton sopimuksen rajat selvästi.

Sopimuksista huolimatta meidän aiheuttamamme kuorma maapallolle senkuin kasvaa. Uutisen mukaan keskimäärin päästöt ovat kasvaneet vuodessa noin 0,4 miljoonaa tonnia ja viiden viimeisimmän vuoden päästöt ovat keskimäärin olleet noin 10 prosenttia yli Kioton velvoitteen.

Ja mistä ne tulevat? Suurin osa päästöjen kasvusta tulee energiateollisuudesta (74%) ja liikenteestä (13%). Teollisuuden ja rakentamisen oman energian tuotannon, maatalouden, jätehuollon ja muun energiantuotannon päästöt ovat laskeneet. Energiantuotannon päästöjen kasvu johtui fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutuksen kasvusta.

* * *

Samaan aikaan poliitikot pulisevat siitä, että uusiutuvien energiamuotojen lisääminen nykyisestä on niin vaikeaa ja tuulivoimateollisuuden itsensä esittämät laskelmat muka epärealistisia ja niin pois päin. Turhaa valitusta ja ydinvoimalobbareiden aivopesemää propagandaa.

Kun suomalainen poliitikko ryhtyy puhumaan energiapolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta, hyvin usein hän tosiasiassa puhuu joko siitä, ettei hän tiedä mitä tehdä tai siitä ettei hän oikeastaan halua ryhtyä tekemään sitä mikä kohta on aivan välttämätöntä.

Odottavatkohan poliitikkomme sitä, että "ilmastonmuutos voi johtaa globaaliin sisällissotaan"?

Ei kommentteja: