tiistaina, huhtikuuta 20, 2010

Ydinvoimaa ja sen seurauksia

Ydinvoimakeskustelu käy entistä kiivaana. Hallituksen pähkäilyssä on sen verran järkeä alkanut esiintyä, että kokoomus ei enää kynsin hampain höperehdi kaikkia kolmea ydinvoimalupaa, vähempikin siis riittää.

Samalla puolue kuitenkin selvittää, että energiakysymyksissä kaikkien pitää tehdä kompromisseja, kun puhutaan ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta koostuvasta paketista.

Tässä on tietysti mukana teatteria, jolla sitten rakennellaan pakettia, joka perustuu vanhakantaiseen keskitettyyn energiantuotantoon.

Uusiutuvan energian tukipaketeista eli risupaketeista on lähinnä huonoja kokemuksia, niillä yritetään taivutella kansanedustajai hyväksymään ydinvoimalupia. Vanhastaan tiedetään, että risupaketit eivät ole toteutuneet tähänkään mennessä. Ne laiminlyödään jälkikäteen.

Ydinvoimakeskustelu on siirtynyt muutenkin vaiheeseen, jossa mukaan on otettu pelottelu. Tällaisena voi pitää kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen puheita siitä, että "hyvinvointipalveluiden rahoitus voi vaarantua ilman ydinvoimaa". Puheenvuoro vastaa sitä pelottelua, jota esitettiin 1990-luvulla EU-jäsenyydestä. Eräs väite oli, että Suomen pitäisi laillistaa eutanasia, jos liitymme EU:hun. Ei ole laillistettu.

Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole mikään onnellisuuden sampo, sillä kuten eilen oli puhetta, ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu ja tänään uutisista pomppaa esiin elinkaaren toisen pään uhkakuva eli uraanikaivosten rakentaminen maahamme. Ydinvoimakeskeinen strategia on säteilevä strategia.

Yksi osoitus ydinvoiman yhteiskunnallisista vaikutuksista nähdään siinä, että vuosi sitten voimaan tullut ydinenergialain muutos antaa voimaloiden uusille turvahenkilöille poliisin oikeudet.Kyse on yksityisistäpoliisivoimista, jollaisia maassamme ei aiemmin ole nähty. Idea on pahasti avoimen yteiskunnan idean vastainen.

Oikea uusien ydinvoimalupien lukumäärä on nolla. Toimiva yhteiskunta ei välttämättä edellytä sitä, ei edes ilmastotavoitteetkaan, sillä nämä uudet ydinvoimalat eivät ehdi vaikuttaa niihin lyhyemmän aikavälin tavoitteisiin, joita on asetettu tai aiotaan asettaa. Pitemmällä aikavälillä taas on olemassa parempia vaihtoehtoja eikä välikauden teknologiaksi kuvattua ydinvoimaa tarvita.

Siispä on aika äänestää ydinvoima historiaan. Varma asia on se, että tämän blogin pitäjä ei äänestä sellaista ehdokasta, joka mahdollisessa ennen vaaleja pidettävässä eduskunnan äänestyksessä äänestää ydinvoiman lisärakentamisen puolesta. Ei, vaikka puheet olisivat kuinka kauniita ja selitykset vauhdikkaita. Siitä on äänestyssitoumus annettu.

PS: Osallistu Ydinvoima historiaan -päivään! 8.5. klo 12-16.

EDIT klo 21.37
Hallitus sai sitten valmiiksi uusiutuvan energian tukipaketin, jolla saatavan uusiutuvan energian määrän lisäys vastaa YLEn uutisen mukaan energiamittakaavaltaan noin kolmea suurta ydinvoimalaa. Samalla tarina kertoo, että hallitus olisi päätymässä esittämään kahta uutta ydinvoimalupaa.

EDIT klo 22.57
Luonnonsuojeluliito kertoo kupletin juonen suoremmin: "Jättämällä merkittävää uusiutuvien potentiaalia tuen ulkopuolelle hallitus luo turhaan tarvetta ydinvoimalle". Esimerkiksi tuulivoiman potentiaali on kaksinkertainen siihen nähden, mitä hallitus kaavailee, aurinkoenergia jätetään oikeastaan tukipaketin ulkopuolelle jne. Hallitus ei siis halua, että energistrategiaa rakennetaan muulla kuin ydinvoimalla.

2 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Ei hitto miten masentavaa. Kiitos kuitenkin ahkerasta asian seuraamisesta ja tiedottamisesta. 8.5. pitää matkustaa Hesaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Ja kiitos. Se on ja tämän päivän päätösten varjossa vielä masentavampaa. Peruutuspeili on vahvasti käytössä ja koko elinkaari pitäisi sitten saada maamme kamaralle.