Lyhyitä ajatuksia
Päivän pikaiset.
Mahtaa kiva olla kreikkalainen, kun Euroopasta ei kovinkaan montaan (jos yhtään) parlamenttia löydy, jotka eivät haluaisi sanoa muutamaa valittua sanaa Kreikalle sen taloudenpidosta. Pilapiirtäjät revittelevät tyyliin "Tule lomalle Kreikkaan, rahasi ovat jo täällä!".
Homma luonnollisesti menee herkästi kreikkalaispopulismin puolelle, joskin meininki on osin ansainnut pilkkansa. Yhdellä ehdolla. Se ei saa kohdistua yksilöihin, joilla ei ole itsellään osaatuhoisiin päätöksiin.
* * *
Dan Yoder esittelee 10 syytä, miksi Facebook-profiili kannattaa tuhota. Danilla on pointtinsa, sillä Facebook ei ole mikään hyväntekeväisyysorganisaatio, vaan putiikki, joka tekee kauppaa yhteisön tiedoilla. Kannattaa oikeasti miettiä toisenkin kerran mitä siellä tekee. Se ei ole pelkästään kivojen kavereiden areena.
* * *
Suomi saa ensimmäisen virallisen huomautuksen siitä, ettei saimaannorppaa suojella riittävästi. EU-komission mielestä Suomi ei ole toteuttanut riittäviä toimia uhanalaisen saimaannorpan suojelemiseksi. Jos asia menee EU-tuomioistuimeen, tuomio on lähellä, sillä tuomioistuimen linja luontodirektiivien tulkinnassa on ollut tiukka. Tästä nykyinen hallitus saa kiittää maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa (kesk.), joka on lähinnä vetkutellut tässä(kin) asiassa.
Muistutettakoon, että saimaannorppa on selvästi uhanalaisempi kuin eläinten suojelun esikuva Iso-Panda. Pandoja on maailmassa 1000 - 2000 kappaletta, kun saimaannorppia on noin 260 kappaletta. Norpan kuoleminen sukupuuttoon olisi kansallinen häpeä.
* * *
Eläinsuojelujärjestö Animalia on käynnistänyt Turkistarhaton Suomi 2025-kampanjan, jolla tähdätään siihen, että turkistarhaus kielletään Suomessa vuoteen 2025 mennessä. Kampanjaa tukevat elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen lisäksi esimerkiksi opetusministeri Henna Virkkunen (kok.), kokoomuksen viestintäpäällikkö Jenni Hakio, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ja kansanedustaja Antti Kalliomäki (sd.).
Mm. he ovat rohkeita, sillä Animalia kertoo, että "Kerätessämme nimiä tämän tavoitteen taakse otimme yhteyttä moniin sellaisiin ihmisiin – hyvin erilaisilta aloilta – jotka ilmoittivat, että he tukevat tavoitettamme täysin, mutta eivät voi tai halua kertoa kantaansa julkisuudessa." Mikä siinä on, että selkeästi epäeettisen toiminnan vastustaminen saa yhteiskunnassamme ihmiset pakenemaan?
EDIT 21.02
Päivän bonus: NASA:n Earth Observatoryn gaafi siitä miten ihminen on vaikuttanut ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutos ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on meidän aikaansaannostamme. Onko meistä vastuun kantajiksi, kas siinäpä kysymys.
4 kommenttia:
Minäkään en kauheasti pidä Facebookista, mutta koska siitä on myös hyötynsä, niin käytän sitä mahdollisimman kevyesti. Olen syöttänyt sinne tietojani varsin maltillisesti ja rukannut yksityisasetuksiani sen, mikä mahdollista on.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikkapa Suomen valtioon verrattuna Facebook on aika puhtoinen. Valtiokin kerää meistä valtavat määrät tietoa ja jakelee esimerkiksi verotiedot eteenpäin ihan kenelle vain ilman mitään mahdollisuutta kontrolloida yksityisyyttään. Ja valtiosta vasta vaikea onkin erota - ainakaan liittymättä toiseen sellaiseen. Eivätkä varmasti tuhoa keräämiään tietoja, vaikka onnistuisikin lopettamaan käyttäjätilinsä.
Tottahan tuo. Valtio kerää meistä kaikenlaisia tietoja, joita käytetään erilaisin tarkoituksiin.
Yksi huolestuttavimmista hankkeista ovat esimeerkiki sormejälkirekisterit, joita vielä ei saa käyttää miten sattuu, mutta rekisteri on olemassa (tai sitä kerätään). Sen kanssa yksilön identiteetti on varsin halpaa.
Facebookin ja valtion kanssa on se erä, että Facebookiin liittyminen on vapaaehtoista ja siitä eroaminenkin selvästi helpompaa.
Ihmettelen, että vain Niinistö sanoo ääneen, että Kreikalle menevä tukiraha oikeasti suojaa pankkeja, jotka ovat holtittomasti luotottaneet Kreikkaa - vai viilattiinko niitäkin linssiin? Kuitenkin viime kädessä pankithan tuesta hyötyvät...
Onko facebook enemmän vaarallinen kuin koko internet - kaikkihan täällä on kaupallista ja toimijoina muitakin kuin kavereita?
On se kumma, etteivät ihmiset suostu norpan suojeluun siellä Saimaalla.
Turkistarhaus voidaan vallan hyvin turhana lopettaa.
Niin se ilmastonmuutos, hmph.
Pankkien korot Kreikalle ovat aika hulppeat, joten ne eivät tässä mielessä erityistä tukea kaipaa. Ongelma on se, että pankit ja valtiot ovat taloudellisessa symbioosissa, eivätkä valtiot voi/ukslla nostaa pankkien riskitasoja.
Facebook on sillä tavalla vaarallisempi, että se luo turvallisuuden mielikuvaa ja hyväuskoisille välineitä vaarantaa itsensä.
Turkistarhaus on turhaa ja norppien suojeleminen tarpeellista. On selvää, että asennesyistä johuten vapaaehtoiset keinot eivät välttämättä toimi (nyt tänä kesänä se nähdään), mutta siitäkin riippumatta valtion teot ovat varsin välinpitämättömiä.
Lähetä kommentti