torstaina, toukokuuta 06, 2010

Säästetään, eipäs säästetäkään

EU kannustaa Suomea säästämään energiaa. Työ- ja elinkeinoministeriö ylijohtaja Taisto Turunen (aivan, sama kaveri, joka on ollut perustamassa Fennovoimaa ja valmistelemassa uusia ydinvoimapäätöksiä) on sitä mieltä, että EU:n asettamat tavoitteet ovat liian kovia.

Asiantuntijat sanovat kuitenkin, että Suomen asettama 11 %:n tavoite on saavutettavissa vaivattomasti, eikä EU:n 20 % tavoite ole mahdoton.

Tietysti se on niin, että jos ei halua, niin eihän sitä energia saada säästettyä. Ja jos säästetään esimerkiksi 3 ydinvoimalan verran, niin sehän tekisi nämä ydinvoimalahankkeet tarpeettomiksi.

Eihän se sellainen taas käy, kun pitää saada rakennettua ydivoimaa (koska ydinvoimaa pitää saada rakentaa), vaikka tehokkaammin ja kustannuksiltaan turvallisemmin koko energia-asiaan päästäisiin kiinni nimenomaan energiatehokkuutta parantamalla.

Ministeriön asenne kuvaa koko ydinvoimakeskustelun nurinkurista asennetta.

4 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

Nurinkurista touhua tosiaan.
Miksi asiantuntijoita ei oteta vakavasti tuossa energiansäästö-tavoite asiassa?

Huomenna Ydinvoima historiaan-päivä.
Toivottavasti paljon väkeä marssimassa ydinvoimaa huitin tuuttiin! Kuka ydinvoimaa oikeasti haluaa?
Säteilevää perintöä...

Vaiheinen kirjoitti...

On. Suomessa suhtautuminen energiansäästöön on vähättelevää, kuten vaikkapa elintarvikkeiden luomutuotantoon.

Muualla Euroopassa suomalaista asennetta katsottaisiin (tai katsotaan) vankasti kieroon.

Suomessa ei haluta arvostaa säästämisen asiantuntijoiden näkemyksiä, koska ydinlobattu doktriini sanoo, että meidän täytyy kuluttaa yhä enemmän ja enemmän energiaa (vaikka väestömäärä ei juurikaan kasva, metsäteollisuus pakenee maasta, metalliteollisuuden tosiasialliset investoinnit ovat rajalliset jne.).

Pointti on siinä, että kuvitellaan 80-lukulaisittain taloudellisen kasvun vaativat keskitettyä energiantuotantomallia ja se idea lobattu teollisuuden näkövinkkelistä päättäjien päähän.

Tosiaan. Huomenna on aika kertoa päättäjille, että ydinvoima kuuluu historiaan ja parempi tulevaisuus on edessä ilman sitä.

Hirlii kirjoitti...

Voivoi kun olisi lähempänä Helsinkiä huomenna, mutta hengessä mukana. Toivottakaa ydinvoima huithiiteen minunkin puolestani.

Vaiheinen kirjoitti...

Siihen on hyvä pyrkiä.