Kööpenhamina alkoi ja lämpenee
Historian tärkeimpänä kansainvälisenä ilmastokokouksena kokouksena pidetty YK:n ilmastokokous Kööpenhaminassa on alkanut. Paikalla on 192 maan diplomaatit, jotka yrittävät sorvata sopimusta Kioton sopimuksen jälkeiselle ajalle ja saada aikaiseksi päätöksiä, joilla kasvihuonekaasujen päästöjä saadaan rajoitettua niin, että maapallon lämpeneminen saadaan rajoitettua 2 °C:een.
Odotettavissa on enintään poliittinen sopimus, ei juridisesti sitova sopimus. Tällä hetkellä EU on ainoa maaryhmä, jolla on jo laillisesti sitova sopimus päästövähennyksiin. EU:nkin sitoumukset ovat vielä tasolla, jolla itse ongelmaa todennäköisesti ei hoideta.
Hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n johtaja Rajendra Pachauri sanoi avajaisissa, että päästöt on saatava kääntymään laskuun vuonna 2015, jos haluamme pitää ilmaston lämpenemisen 2–2,4 asteessa. Hän varoitti myös siitä, että sadat miljoonat ihmiset joutuvat ilmastopakolaisiksi, jos kasvihuonekaasupäästöjä ei saada kuriin.
Samassa tilaisuudessa Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen kehotti kaikkia valmistautumaan vähähiiliseen ja ekologiseen elämäntapaan, joka ei tuhlaa energiaa ja luonnonvaroja. Tähän on vaikea mitään erityistä lisätä, vain teot puuttuvat.
Kokouksen loppupuolella on aiemmasta ilmoituksesta poiketen osallistumassa myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama. Alunperin hänen piti vierailla paikalla kokouksen alkuvaiheessa, mutta nyt hän osallistuu samaan aikaan muiden valtionpäämiesten kanssa. Obama on myös antanut lupauksia rahasummista, joilla kehitysmaita voidaan prosessissa tukea.
Kokouksen avajaisissa esitettiin myös Please Help the World -lyhytelokuva, jonka on ohjannut Mikkel Blaabjerg Poulsen. Se on siis tässä:
Kokouksen webcasteja voi seurata COP15-sivustolta.
Mitä sitten itse ilmastolle kuuluu?
Brittitutkijat ovat havainneet pitemmän aikavälin tarkasteluissa, että maapallon pintalämpötila saattaa olla selvästi herkempi ilmakehän hiilidioksidin määrän muutoksille kuin aiemmin on oletettu. Lämpötilan ns. herkkyys CO2-pitoisuudelle on 30-50 % suurempi kuin yleensä malleissa on oletettu. Herkkyydellä tarkoitetaan sitä vaikutusta, jonka hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä saa aikaiseksi lämpötilassa.
Lämpötiloista on piirretty käyriä NASAn Goddard Institute for Space Studies-tutkimuslaitoksessa, niitä tutkailemalla voi päätellä kehityksen suunnan.
EDIT klo 21.35
Teknillisen korkeakoulun professori Martin Vermeer ja Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimuslaitoksen professori Stefan Rahmstorf kertovat uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan merenpinta voi nousta 75–190 senttimetriä nykyisestä vuoteen 2100 mennessä. Tutkijoiden mukaan IPCC:n aiemmassa raportissa ei ole otettu riittävästi huomioon Grönlannin ja Etelämantereen jään sulamisen vaikutuksia. Nopeampia ja radikaalimpia päästövähennyksiä tarvitaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti