tiistaina, joulukuuta 08, 2009

Suomifossiili

Suomi avasi Kööpenhaminan ilmastokokouksen vähemmän komeasti pokkaamalla yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa kokouksen ensimmäisen antipalkinnon eli Päivän fossiili-maininnan. Päivän fossiili-palkinto myönnetään kokouksessa vastuuttomia ilmastonäkemyksiä esittäneille maille.

Suomi, Ruotsi ja Itävalta saivat palkintonsa siitä, että ne ovat vastustaneet metsäsektorin päästöjen laskentasääntöjä, joissa metsien hakkuut tulisivat näkyviin. Näiden kolmen maan esittämät säännöt alentaisivat teollisuusmaiden päästövähennystavoitteita vuodelle 2020 jopa 5 prosenttiyksiköllä.

Päivän pääpalkinnon saivat kuitenkin kaikki teollisuusmaat yhteisesti kunnianhimon puutteesta päästövähennystavoitteissa.

Kolmannen sijan vei jo varsin totuttuun tapaan Kanada ja kunniamaininta annettiin Saudi-Arabialle.

Päivän fossiili-palkinnon jakaa noin 500 kansanlaisjärjestön verkosto Climate Action Network (CAN).

Tavallaan Suomi siis oli avajaispäivänä molempien kärkipalkintojen saajien joukossa. Siitä tuskin on mitään erityistä syytä iloita, että maamme neuvottelutavoitteissa on perusteiltaan kestämättömiä elementtejä.

Se on ollut jo aikaisemmin tiedossa, että Suomi ei ole ilmastotyössä maailman kärkimaiden joukossa. Tällaiset palkinnot vain alleviivaavat tätä näkemystä.

Ei kommentteja: