keskiviikkona, joulukuuta 02, 2009

Sahoilta energiaa

Eilen kerrottiin mielenkiintoinen uutinen siitä, että Suomen yksityiset sahat voisivat tuottaa sähköä yhden nyt käytössä olevan ydinvoimalan verran. Se olisi sahateollisuuden mukaan taloudellisesti mahdollista, jos sahat liitettäisiin syöttötariffien saajien piiriin. Biopohjainen energia tuotettaisiin hakkeella, kuorella ja sahanpurulla.

Jos sahat polttaisivat tämän biomassa sähköksi sahalla, sitä ei tarvitsisi kuljetella pitkin maakuntia satojen kilometrien päähän kaupunkien lämpölaitoksiin. Jälleen säästettäisiin sekä rahaa, että ilmastoa.

Sahojen biomassan muuttaminen sähköksi on jälleen yksi esimerkki siitä, mitä keinoja hajautetulla energistrategialla on. Se on myös yksi esimerkki siitä, että ydinvoimalle on todellisia vaihtoehtoja, jotka myös työllistävät paikkakunnilla, missä niitä työpaikkoja ei ihan niin herkästi synny. Ydinvoiman tilanne on toinen.

Harmi vaan, että julkisen vallan energiastrategia perustuu keskitettyyn energian tuotantoon ja vieläpä ydinvoiman tukemiseen, jolloin näiltä hyödyllisiltä ja järkeviltä ideoilta syödään mahdollisuudet pois.

Tässä mielessä sahateollisuuden esimerkki on myös esimerkki siitä, miksi hallituksen energiastrategia on huono.

2 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Kumman nopeasti nämä vaihtoehdot joko ammutaan alas - tai vaietaan kuoliaaksi...

Vaiheinen kirjoitti...

Älä muuta virka. Tässäkin blogissa on esitelty jo jokusen ydinvoimalan verran erilaisia mahdollisuuksia tuottaa energiaa nykytekniikalla ja muutaman verran uudella ja kehitteillä olevalla tekniikalla.

Suomalaisessa energiapolitiikassa ei voi välttyä vaihtoehdottomuuden ja tarpeettoman ja täysin näennäisen varman päälle pelaamisen luulolta. Ydinvoiman kanssa touhuaminen ei ole yhteiskunnan kokonaisedun kannalta (= eri asia kuin teknologinen tai vaikkapa lääketieteellinen riski) katsottuna ole mitenkään riskitöntä, pikemminkin päin vastoin.

Jos varman päälle halutaan pelata, hajautettu energiantuotanto on hyvä lähtökohta. Se yllättävän usein tukee myös haja-asutusseutujen elinkelpoisuutta ja infrastruktuuria.