sunnuntaina, joulukuuta 20, 2009

Some day classic: Do They Know It's Christmas?

Sunnuntaiklassikoissa haetaan kauneimpia joululauluja. Tiedä nyt sitten olisiko seuraava kauneimmista kaunein, mutta jotenkin sopii ajankohtaan, missä ihmiskunnan johtajat ovat jälleen ryssineet mahdollisuudet parempaan tulevaisuuteen.

Band Aid oli Boomtown Ratsin Bob Geldofin ja Ultravoxin Midge Uren perustama brittiläisistä ja irlantilaisista muusikoista koostunut hyväntekeväisyysryhmä. Sen tarkoituksena oli kerätä rahaa nälähädästä kärsivään Etiopiaan. Ryhmä julkaisi vuonna 1984 joulumarkkinoille Midge Uren alunperin tuottaman singlen Do They Know It's Christmas?.

Biisi pomppasikin listan kärkeen ja löytyy myös brittien Christmas number one singles-listalta peräti kolmeen kertaan. Edellä esitetyn vuoden 1984 version lisäksi vuosina 1989 ja 2004 tehdyt versiot ylsivät samaan menestykseen.

Biisin alkuperäisen version esiityjäkaarti koostui aikansa supertähdistä. Mukana oli edustajia esimerkiksi sellaisista yhtyeistä kuin U2, Genesis, The Boomtown Rats, Ultravox, Spandau Ballet, Duran Duran, Heaven 17, Wham!, Status Quo, Culture Club, The Police, Big Country ja Queen. Lisäksi mukaan mahtui ikoineita kuten vaikkapa David Bowie tai Paul McCartney.

Vioden lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

19 kommenttia:

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Tämä oli aikoinaan yksi hetkistä jolloin olin ylpeä ikätovereistani. Soitin tämän viime jouluna (ja harkitsin nytkin). Joulun oikea henki, länsimaisen hapatuksen maustamana :D

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Band Aidissa oli otetta ja henkeä. Se oli projekti, joka toimi ihan oikeasti.

Tommi kirjoitti...

Mutta tietävätkö he, että on joulu? Aika on mun korvissani syönyt tämän aika pahasti. Mutta menköön, onhan tämä joululaulu.

Tuima kirjoitti...

Ehkä tämä on säveltään ja sanoitustaan suurempi laulu - pidän tästä erittäin paljon, mutta siihen liittyy Band Aidin idea ja muisto konsertista, ylipäänsä se oivallus, jonka Bob Geldof osasi länsimaailmalle Band Aidillä tarjota. Minulle tämä on tärkeä mutta myös hyvä joululaulu.

Kari kirjoitti...

Tuima sen tuossa sanoikin. Rinnastus Kööpenhaminaan oli muuten turhankin sattuva.

SusuPetal kirjoitti...

Sopiva klassikko koska tahansa.

Tuli mieleen, että tietääkä kukaan kuinka monta prosenttia maailman väestöstä viettää joulua? Minulla ei ole aavistustakaan. Jos jollain on tietoa, jakakaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Tommi,
Olet kyllä oikeassa, että ajan hammas on tuohon biisiin tarttunut. Mutta se sanoma ja silleen :-)

Tuima,
Idea tuossa takana on aika hieno ja toimiva. Se tuossa kaiketi on olennaisinta.

Kari,
Mjoo. Kieltämättä se vähän osuu. Ja viittaa hieman siihenkin, että jos tässä nyt ala tulla jotain ratkaisuja, Band Aidille on yhä enemmän tilausta.

SusuPetal,
Hyvä kysymys. En kyllä tiedä vastausta. Kristittyjä on n. 2,1 miljardia eli noin 31 % koko maailman väestöstä. Joulua tietysti saattavat juhlia monet muutkin, mutta jotain tuollaista se voisi olla.

Jokin aika sitten tuli hyvän ystävän kanssa pohdittua, mihin pitäisi mennä, jotta pääsisi joulua pakoon. Euroopan ulkopuolelle joka tapauksessa joko Aasiaan tai johonkin muslimimaahan.

Pisara kirjoitti...

En osaa pitää joulun liittämistä hyväntekeväisyyssanomaan kristillisyyden tuputtamisena, koska itselleni, uskonnottomalle ihmiselle, joulun vietto ei ole koskaan liittynyt kristillisyyteen.

Hirlii kirjoitti...

Hyvä biisi. Muistorikas.

Jos joulua haluaa paeta niin tosiaankin kannattaa mennä muslimimaahan, olen pari joulua viettänytkin niin. Ei hullumpaa, sekään.

Kristityt eivät ole milläänlailla enemmistönä globaalisti, mutta joulunvietto kai ylittääkin näitä uskonto-rajoja, ainakin jonkun verran.

Hannah kirjoitti...

Kyllähän tuosta väkisinkin tulee nuoruus mieleen. Ja oli se myös hieno konsertti! Jopa jossain määrin edelläkävijä näissä hyväntekeväisyyskonserteissa laajemmassa mittakaavassa.

Itse kappaletta olen kyllä pitänyt aika heppoisena, mutta ei sen nyt sentään kelvoton ole sekään.

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Siis jouluhan on iänikuisen vanha pakanallinen juhla joka liittyy auringon kiertokulkuun, melkein kaikissa uskonnoissa se, Talvipäivänseisaus, noteerataan jonkunmoisena juhlapäivänä.

Kristilliset vain ovat ikäänkuin omineet sen "muka" Jeesuksen syntymäpäivänä.Seuraavat pakanajumalat viettävät sattumoisin synttäreitään myös joulukuun 25....

Mithras

Horus

Attis

Dionysus the son of Zeus

Tammuz

Hercules

Perseus

Helios

Bacchus

Apollo

Jupiter

Sol Invictus - (The "Unconquered Sun") ;D

Kimmeli kirjoitti...

Minä täällä ihmettelen, miten onkin tämä jäänyt kuulematta? No, nyt kuulin ja joudun vielä miettimään, tykkääkö vai en...

timbut kirjoitti...

Tommin ja Pisaran linjoilla. Optimisti-Timo soitteli tätä muutama viikko sitten. Ja ajatushan homman takana mitä hienoin (ehdottoman tärkeä), mutta jotenkin aavikkolaisten korville lyriikoissa tahatonta ironiaa. Do they know it's Christmastime at all?
Joulumieltä sinnekin!

Vaiheinen kirjoitti...

Pisara,
Eipä se sitä välttämättä olekaan. Hyvän tekeminen ei ole uskontojen yksinoikeus.

Hirlii,
Kristityt eivät tosiaan ole enemmistönä maapallolla ja nykyisellään väestö lisääntyy muualla kuin kristillisessä maailmassa.

Niinhän se on, että joulu on juhla ja loma-aikaa muissakin kulttuureissa.

Hannah,
Oli joo. Edelläkävijä siis tuossa toteutusmuodossa. Itse biisi on tuollainen aikansa ralli, mutta toimiihan tuo joskus kuunneltuna.

Halo Aiko Efekti,
Totta. Talvipäivän seisaus ja pimeän ajan kliimaksi on useissa kulttuureissa noteerattu juttu jo ennen kristinuskon aikaa.

Ahaa... mielenkiintoinen lista :-)

Kimmeli,
Noh, oppia ikä kaikki:-)

Vaiheinen kirjoitti...

Timbut,
Kuten myös!

Hane kirjoitti...

Olipas ihana pitkästä aikaa taas katsella kaikkia noita kasvoja. Kyllä me oltiin niiiin nuoria ;o) Ihanan nostalgista !

Taru kirjoitti...

Muusikoissa on voimaa enemmän kuin kansojen johtajissa. Hieno biisi!

juanita kirjoitti...

hienon kappaleen lisäksi hupia tuotti tietysti tuttujen tähtien bongailu videolta sekä näiden "ihastuttavat" tukkatyylit.. ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Hane,
Sinäpä sen sanoit :-) Aika monta sen ajan staraa tuossa pyörii. Osasta ei ole kovin paljoa sittemmin kuulunut.

Taru,
Joskus se vaan on niin, että taiteilijoilla on selkeämpi käsitys tavoitteista kuin omiin solmuihinsa sotkeutuvilla poliitikoilla.

juanita,
Niin. Se oli sitä aikaa, kun tukkaa kammattiin vähän toisin kuin nykyään:-)