tiistaina, joulukuuta 29, 2009

Pulaa ihmisoikeuksista

Joulun aika tai ei, ihmisoikeuksista näyttää olevan suurta pulaa.

Uutisia ei oikein voi lukea ilman, että törmää läheltä tai kaukaa tuleviin kertomuksiin siitä, miten joko valtio tai jokin muu ryhmä sortaa yksittäistä ihmistä.

Kiina jatkaa linjallaan ja toisinajattelijoita pistetään vankilaan "valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä" ja teloitetaan ilman mielentilatutkimuksia mielenterveysongelmista kärsivä henkilö, jonka on todettu syyllistyneen huumerikoksiin.

Kiinassa muutenkin teloitetaan ihmisiä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Amnesty Internationalin mukaan vuonna 2008 Kiinassa teloitettiin vähintään 1718 ihmistä, todennäköisesti paljon enemmän. Eräiden arvioiden mukaan jopa 8000 henkilöä vuodessa. Se, että Kiinassa on ryhdytty teloittamaan ihmisiä "inhimillisemmin", on näihin numeroiden nähden toissijainen asia.

Kiina ei ole ainoa ongelmamaa, sillä esimerkiksi Thaimassa aloitettiin vuoristokansan pakkosiirrot Laosiin, missä he arvelevat joutuvansa vainotuksi. Vietnamissa on tuomittu vankilaan vuosiksi demokratia-aktivisti "valtionvastaisesta toiminnasta".

Iranissa opposition mielenosoittajia pistetään putkaan ja ammutaan hallituksen joukkojen toimesta. Samassa maassa aikaisemmista mielenosoituksista on ihmisiä tuomittu kuolemaan.

Kun sitten tullaan lähemmäs huomataan, että valtiollista mielivaltaa harjoitetaan myös naapurissamme eli Venäjällä. Korruptiota tutkinut lakimies passitettiin veropetossyytteen turvin vankilaan, jossa häntä kohdeltiin surkeasti ja sietämättömissä oloissa, missä hän lopulta kuoli, koska ei saanut tarvitsemaansa hoitoa.

Toisessa naapurissamme eli Ruotsissa on havaittu, että ihmissalakuljetus maahan on valtava business. Ihmisiä rahastetaan siitä, että he pääsevät hakemaan turvapaikkaa. Mitenköhän muuten Suomessa?

Ja niin edelleen. Valitettavasti tämäkin on kuva maailmasta, jossa elämme.

EDIT klo 11.22.
Juuri kun pääsin kysymästä Suomea koskevan kysymyksen, löytyi siihenkin sitten vastauksen poikasta eli lintukodossamme on kaksi virolaista miestä on tuomittu Suomessa ihmiskaupasta. Miehet olivat houkuttelleet nuoren virolaisen naisen Suomeen lupaamalla hänelle työtä, joka oli prostituutiota.

Ei kommentteja: