keskiviikkona, joulukuuta 09, 2009

Optimismia vai pessimismiä

Kööpenhaminan ilmastokokouksen tiimoilta voi pohtia pitäisikö sen suhteen olla jotenkin optimistinen vai pessimistinen.

Sopimuspohjia on viilailtu jo pitkään, ja nyt kokouksen käynnissä ollessa YLEn uutista tulkiten kokouspaikalla kiertää yksi sopimusehdotus, jonka kehitysmaat kokevat heidän maksajiksi asettavana. Sen siivittämäni on sitten tehty toinenkin paperi, joka korostaa ajatusta nykyisen Kioton sopimuksen jatkosta.

Kehitysmaat ovat kuitenkin jakautuneet tai jakautumassa kahteen leiriin. Lisää luonnoksia ja niiden merkityksen kiistämisiä on tulossa. Neuvotteluruletti on siis levällään.

Kuviot kuulunevat kokousrulettiin, mutta korostavat jotenkin sitä, että valmistelutyöt ovat olleet vähän vähemmän sitoutunutta toimintaa. Ilmeisesti lähiaikoina näemme, tuleeko tästä mitään vai etenevätkö asiat lopulta myöhemmin kriisin kautta.

* * *

Kaikkien ilmastodenialistien ja sähköpostipaljastuksista muuten riekkuvien niskaan sataa jälleen lämmintä vettä.

The Independent uutisoi siitä, että nyt päättymässä oleva vuoskymmen on ollut 160 vuoden mittaushistorian lämpimin ja kuluva vuosi viidenneksi lämpimin. Näin kertovat World Meteorological Organisation (WMO) ja UK Met Office announced yesterday. Maa ei ole ollut missään jäähtymisvaiheessa, kuten denialistit mielellään hehkuttelevat.

YLE taas kertoo suomalaisesta tutkimuksesta, joka on Etelämantereen sulamistilanteen kohdalla ristiriidassa joidenkin mallinnusten kanssa. Eräät mallit ovat ennustaneet Etelämantereen jääpeitteen olevan kasvamassa, mutta havainnot eivät tätä näytä tukevan.

Luonnontieteissä on sellainen olemus, että mikäli havainnot eivät tue mallinnusta, kannattaa tarkistaa mallit ja luottaa kunnolla tehtyihin havaintoihin.

EDIT klo 23.05
Helsingin yliopiston meteorologian professori Timo Vesala lopettaisi fossiilisten polttoaineiden käytön kokonaan viidessä vuodessa. Vesala on tutkinut hiilen kiertoa ilmakehän, merien ja maaekosysteemien välillä ja havainnut, että tähän liittyvät prosessit voivat muuttaa luonnon kiertokulkuja hyvin yllättävästikin

Vinkki: Tutkijat bloggaavat suoraan COP15-kokouksesta.

2 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Kyllä tämä meikäläisellä heilahtaa pessimismin puolelle. Paperinpyörittelyä ja ristiriitaisia tutkimustuloksia. Vesalan "malli" olisi harppaus oikeaan suuntaan, mutta mutta tuo harppaus jäänee tekemättä.

Vaiheinen kirjoitti...

Kokoukseen on lehtitietojen mukaan ilmoittautunut 34000 osallistujaa. Eli jos kaikki keravalaiset sijoitettaisiin messukeskukseen kerralla ja ryhdyttäisiin sorvaamaan sopimusta vaikkapa tonttien uusjaosta, niin arvatenkaan siitä ei mitään tulisi.

Eipä siis tunnu olevan oikein suurempia toiveita optimismista.