sunnuntaina, joulukuuta 27, 2009

Some day classic: Dancing in the Dark

Tässä blogissa ei ole paljoakaan soiteltu kotimaista musiikkia sunnuntaiklassikoissa, mutta nyt soitetaan:

Dancing in the Dark on Pekka Pohjolan (s. 1952 - k. 2008) kappale, joka löytyy vuonna 1979 julkaistulta Visitation-albumilta.

Pohjola tuli tunnetuksi Wigwam-yhtyeen myötä ja sittemmin teki useita soololevytyksiä, johti omaa yhtyettä nimeltään Pekka Pohjola Group, soitti Jukka Tolosen yhtyeessä, Made In Sweden-yhtyeessä, Mike Oldfieldin yhtyeessä ja niin edelleen. Myös Frank Zappa ehdotti Pohjolalle levyntekoa, mutta se projekti ei toteutunut.

Pohjolan musiikin yhteydessä puhutaan yleensä fuusiojazzista, mutta voinee puhua myös progressiivisesta rockistakin.

Visitation on Pohjolan neljäs sooloalbumi ja ensimmäinen, jonka biisien nimet ovat kauttaaltaan englanninkielisiä. Albumin tuotanto merkitty Pohjolan ja Oldfieldin nimiin.

Videolla soittavat Pekka Pohjola (basso), Pekka Tyni (kosketinsoittimet), Seppo Tyni (kitara), Ippe Kätkä (rummut) ja Esa Rosvall (lyömäsoittimet). Videon lähde YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

13 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Ei voi mitään, vähän tuntuu vanhanaikaiselta meno. Tavallaan oman aikansa musiikilta, joka ei ihan ole kestänyt tähän päivään.
Ehkä oma maku on vaan muuttunut.

Vaiheinen kirjoitti...

Tottahan tuokin. Tuollaista musiikkia ei kovin paljoa enää tehdä ja siinä on aikansa elementit mukana. Mjoo, on se hieman aikaa nielaissut.

Tuo ei myöskään ole ihan helpoimmasta päästä ja osa musan kauneudesta avautuu hieman hitaasti.

Tuima kirjoitti...

Pohjola oli kyllä huippumuusikko, se arvostettaen todettakoon. Hänen fuusio(?)musiikkinsa ei kuitenkaan ole sellaista, jota jaksaisin kuunnella. Ehkä se on juuri siinä, niin kuin kommentissasi mainitset, että hänen musiikkinsa aukeaa osin hitaasti. Harakka Bialoipokku on ainoa levy, jonka osaan häneen yhdistää.

Olli-Pekka Uusitalo kirjoitti...

Mielenkiintoisen kuuloista. En tiennytkään, että Pohjolalla oli yhteistyötä Oldfieldin kanssa. Tämä kappale on kyllä jotenkin samanoloinen joidenkin miehen sävellysten kanssa.

Tommi kirjoitti...

Ei tässä ole mitään vanhanaikaista. Tämä vain on erilaista kuin tavanomainen listahumppa. Jamittelu on jamittelua oltiinpa millä vuosikymmenellä hyvänsä. Hiton komeata virtuositeettia. Pohjola on tietenkin eriomainen, mutta Tynikin on kitaristina maamme parhaimmistoa. Pohjola Groupin biisi "Risto" on siitä kenties paras esimerkki. Tässä letkeydessä on mukava uinua.

Vaiheinen kirjoitti...

Tuima,
Ehdottomasti huippua. Monet hänen tekemistään biiseistä on jo päältä kuunnellen haastavia muusikoille, mutta hänen levytyksensä osoittavat myös taitavien muusikoiden pärjäävän niiden kanssa.

Olli-Pekka Uusitalo,
Oli tosiaan Oldfieldin kanssa enemmänkin yhteistyötä. Zappan kanssa sitä viriteltiin ja joissain puheissa (totta tai ei) on Pohjola yhdistetty myös Miles Davisiin.

Tommi,
On erilaista ja selvästi haastavampaa kuin listakama. Virtuositeetti on hyvä sana kuvaamaan Pohjolan tuotantoa. Noilla levyillä soittavat kyllä keskimääräistä taitavammat muusikot.

Kari kirjoitti...

Wigwamia on levyhyllyssä, mutta sen jälkeen Pohjolan jutut eivät ihan osuneet minun makuuni. Mutta kyllä tätä kuuntelee.

Hannah kirjoitti...

Pidän yleensä aika lailla progesta, mutta progejazz on siinä taas se koulukunta, joka ei pure. Se taas kai johtuu samasta kuin jazz muutenkin, liian muusikkokeskeistä. Jätkät uppoaa siihen juttuunsa, ja musiikki onkin lopulta muuri heidän ympärillään, sen sijaan että se tarjoaisi jotakin yhteistä, artistin ja yleisön välille.

silti tuo alun bassokuvio on viehättävä.

Vaiheinen kirjoitti...

Kari,
Wigwam on tietysti oma lukunsa. Itse pidän tästä Pohjolan soolotuotannostakin kovin.

Hannah,
Tottahan tuokin. Toisaalta tuossa on tuota virtuositeettia ja itse asiassa musiikin tekemisessä aika paljon kontrollia. Jazzista poiketen, erilaiset soolot ja improvsaatio näyttää pitkälti puuttuvat tai nuo soolot ovat ennalta ajateltuja.

Timo kirjoitti...

Tuo Zappa-tieto olikin uutta, Urban Tango löytyy omasta hyllystä ja jotain oon tainnut kirjastosta lainata. Vanhana Oldfield-fanina Pohjola kiinnosti, harmi että kuoli noin nuorena!

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Urban Tango ja Visitation ovat Pohjolan soolouran keskeistä tuotantoa. Totta, harmihan se, että noin lahjakas muusikko menee noin nuorena.

timbut kirjoitti...

Hyvinhän tämä tömähti Timbuktuun.

Vaiheinen kirjoitti...

Hyvä, että tömähtelee joskus :-)