keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Hiilineutraali Helsinki

Helsingissä pähkäillään energiantuotannon kehitysohjelmaa. Kaupungin omistama Helsingin Energia pohtii vuonna 2008 kaupungin hyväksymää ohjelmaa, jonka yhtiön energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat 20 % vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Samalla uusiutuvan energian osuus nousee 20 %:iin.

Tekniikka & Talous kirjoittaa:

Sen jälkeen vuoteen 2050 mennessä Helsinki jatkaisi kohti ”hiilineutraaliutta”. Ydinkaukolämmön vaihtoehdon Helsingin Energia tyrmää täysin, koska se on liian kallis eikä uusiutuva energiamuoto.
Muutos vaatii rahaa eli investointeja pitäisi hiilivoimaa paljon käyttävässä pääkaupungissa tehdä miljardin euron edestä.

Polttoaineen hinnan noususta ja investoinneista johtuen kaukolämmön hinta Helsingissä olisi nousussa 27 % vuoteen 2020 mennessä ja 40-50 %  vuoteen 2030 mennessä. Uutisen mukaan Helsingin Energia varoittelee, että hiilineutraalin tavoitteen toteuttaminen ”romahduttaa sekä kannattavuuden että tuloutuskyvyn”. Tuloutuksella tarkoitetaan sitä, että yhtiö tulouttaa nykyisellään kaupungille 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Hinnan korotuksia on joka tapauksessa tiedossa, sillä Tekniikka ja talouden juttu kertoo myös kivihiilen mahdollisesti kallistuvan Helsingin Energialle 10–15 %.

Kuten todettua, ilmastonmuutoksen hillintä maksaa ja se maksu on maksettava. Helsingin Energian pohdinnat antavat suuntaa siitä, mistä oikein on kysymys.

Korotuksilla pelotteleminen on kahdesta syystä turhaa. Ensinnäkin päästöjä on leikattava reippaasti ja pian, millä on kustannuksensa joka tapauksessa. Toisaalta esitetyt kustannukset parin kymmenen vuoden päähän ovat pelkästään arvioita, missä ei voida ottaa huomioon esimerkiksi kansainvälisiä sopimuksia ja niiden aiheuttamia muutoksia tai vaikkapa uusiutuvan energian tuomaa kilpailukykyä tulevaisuudessa.

Voi hyvinkin olla niin, että jos Helsingin Eneergia jatkaisi nykyisellä strategiallaan, se olisi yhtiönä todella hukassa parin kymmenen vuoden päästä.

Ei kommentteja: